Nemačka je upravo doživela šok :: Semberija INFO ::

 

Nemačka je upravo doživela šok


Berlin -- Anegret Kramp Karenbauer, koju je nemačka kancelarka Angela Merkel odredila kao svoju naslednicu, neće se kandidovati za najvišu funkciju u Nemačkoj.

Kramp Karenbauerova je objavila danas, a preneli su nemački mediji, da se povlači s mesta predsednice Hrišćansko-demokratske partije, kao i da njena odluka stupa na snagu odmah.

Prema izvorima Rojtersa, Kramp Karenbauerova se neće kandidovati ni za mesto kancelara 2021, kada budu bili održani izbori. Istovremeno, agencija ističe da je Merkelova insistirala na tome da Kramp Karenbauerova ostane na mestu ministarke odbrane.

Podsetimo, ona je nedavno bila u centru političkog skandala zbog koga je sazvan hitan sastanak vladajuće koalicije kojem je predsedavala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Jedina tema okupljanja bilo je pitanje budućnosti koalicije posle političkog potresa na izborima u pokrajini Tiringiji kada je izabran premijer iz krajnje desnice, uz pomoć desničarske Alternative za Nemačku, ali i CDU.

Socijaldemokrate traže odgovor i odgovornost Hirišćansko-demokratske unije i kritikuju rukovodstvo Anegret Kramp Karenbauer, naslednice Merkelove na čelu CDU.

Bivši vicekancelar i lider SPD Zigmar Gabrijel ocenio je da odustajanje Kramp Karenbauerove od kancelarske kandidature i povlačenje sa čela CDU pokazuje da su demohrišćani u krizi koja može dovesti do kraja vladajuće koalicije konzervativaca i socijaldemokrata.

"Povlačenje Kramp Karenbauerove je logična posledica toga što nije uspela da se nametne čak ni u pokrajinskom ogranku CDU u Tiringiji. Nijedan zamenik nije joj priskočio u pomoć", rekao je Gabrijel.

On je dodao da je sama kancelarka Merkel morala da rešava glavna pitanja, pošto je u Tiringiji izabran premijer glasovima CDU, liberala, ali i desničarske AfD, prenosi Bild.

"Doživljavamo kraj druge velike narodne partije u Nemačkoj. Posle SPD više ni CDU ne uspeva da izdrži tenzije u stranci. Krila su se previše udaljila", rekao je on. Dodao je i da očekuje prevremene izbore.

Šok levice i oduševljenje desnice

Kao prvi član vlade reagovao je državni sekretar za Evropu, socijaldemokrata Mihael Rot, koji je na Tviteru napisao: "Potres se nastavlja". Dodao je da je nakon povlačenja Kramp Karenbauerove još neizvesnije da li će "pristojne demokrate ostati jedinstvene, bez obzira na stranačku pripadnost, u borbi za demokratiju i protiv nacionalizma".

Predsednica levice Katja Kiping izrazila je bojazan da će CDU nakon povlačenja AKK skrenuti udesno. "Njena zasluga je bila održavanje ograničavanja Unije prema desnici", navela je Katja Kiping, a prenosi Dojče vele. Vest o povlačenju Kramp Karenbauerove obradovala je AfD.

Aleksander Gauland, predsednik poslaničkog kluba te stranke, pozdravio je njenu odluku i izjavio da sada vidi šansu za približavanje CDU i AfD. "Potpuno je besmisleno i nerealno trajno odbijati saradnju s AfD", rekao je Gauland.

​Rojters / B92