PREMIJER NjEMAČKE POKRAJINE PODNIO OSTAVKU SAMO 24 SATA NAKON IZBORA :: Semberija INFO ::

 

PREMIJER NjEMAČKE POKRAJINE PODNIO OSTAVKU SAMO 24 SATA NAKON IZBORA


Foto: Tanjug/AP
Novoizabrani premijer njemačke pokrajine Tiringije Tomas Keremih (FDP) podnio je danas ostavku pod pritiskom javnosti pošto je na tu funkciju izabran uz pomoć jednog glasa ekstremističke Alternative za Njemačku.

Od izbora do ostavke na funkciji pokrajinskog premijera bio je samo 24 sata i 34 minuta, konstatuje Bild.

– Ostavka je bila neminovna. Niko nas nije prisilio. Analizirali smo događaje i reakcije u pokrajinskom parlamentu, u medijima i na društvenim mrežama – rekao je Kemerih na konferenciji za medije.
Jučerašnji izbor prokomentarisao je rečenicom da je AfD “perfidnim trikom pokušala da naškodi demokratiji”.
 
– Ali, saradnje sa AfD nije bilo, nema niti će je biti – dodao je Kemerih. Frakcija FDP u Tiringiji će zatražiti raspuštanje pokrajinskog paralmenta i nove izbore.

Izbor Tomasa Kemeriha, malo poznatog člana Liberalno-demokratske stranke (FDP) u istočnoj državi Tiringiji, bio je prvi u kome je državni premijer pobijedio uz podršku AfD, čime je prekršen poslijeratni konsenzus među etabliranim strankama da izbjegavaju krajnju desnicu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je dan kada je Kemerih izabran uz podršku AfD i njenih konzervativaca bio loš dan za demokratiju i da bi taj izbor trebalo da bude poništen.

– Ovaj događaj je neoprostiv, pa se rezultat mora promijeniti – rekla je Merkelova na konferenciji za novinare tokom posjete Južnoj Africi.

Anegret Kramp-Karenbauer, koja je 2018. naslijedila Merkelovu kao čelnica stranke, rekla je da lokalni odbornici CDU nisu poslušali instrukcije nacionalnog rukovodstva u glasanju za Kemeriha.

(Tanjug)