Reagovanja na izjavu predsjednika SDS-a: Insistiranje na sjednici o NATO prikupljanje političkih poena :: Semberija INFO ::

 

Reagovanja na izjavu predsjednika SDS-a: Insistiranje na sjednici o NATO prikupljanje političkih poena


BANjALUKA – Insistiranje predsjednika SDS-a Mirka Šarovića na zakazivanju sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa NATO-om je bespotrebno i predstavlja pokušaj prikupljanja političkih poena, smatraju predstavnici političkih partija u Srpskoj.

Šarović je istakao da ne odustaju od zakazivanja sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti za, kako je istakao, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u i nastavak puta BiH ka NATO.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da su izjave Šarovića u vezi sa NATO-om populističke, u svrhu predizborne kampanje  te predstavljaju pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena.

- Nigdje i niko nije rekao da Program reformi BiH znači pristupanje NATO integracijama i mislim da je tu riječ o obmanjivanju javnosti. U ovom dokumentu jasno stoji da će se donositi nove odluke, a to znači da će se tom prilikom odlučivati na nivou nadležnih organa i organizacija da li će BiH i u kom smislu pristupati NATO-u - rekao je Petković.  Podsjetio je da je juče odbijena inicijativa Kluba poslanika SDS-a za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske jer nije ispunjavala formalno-pravne uslove.

- Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske nije raspravljao o tom zahtjevu jer nije podnesen u skladu sa Poslovnikom o radu skupštine - rekao je Petković.

Dodao je da nije sporno imati posebne sjednice, ali je mnogo bitnije imati redovne sjednice na kojima bi bilo raspravljano o zakonima koji će doprinijeti razvoju Republike Srpske i BiH.

Poslanik Socijalističke partije (SP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović izjavio je da nema potrebe za sazivanjem posebne skupštinske sjednice koju traži SDS i na kojoj bi bilo riječi o NATO-u, jer Srpska ima usvojenu Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

- Nema potrebe da trošimo vrijeme poslanika na bespredmetnu raspravu jer ima važnijih pitanja kojima se moramo baviti. Očito da opozicija u Srpskoj želi da dobije neke političke poene u nedostatku adekvatnih rješenja koja bi mogla ponuditi kao alternativu - rekao je Todorović.

Todorović ukazuje da opozicija jeftinim političkim pričama želi da ostvari određenu vrstu dobiti.

- Kao odgovorna vlast ne treba da nasijedamo na zahtjeve opozicije i moramo se baviti pitanjima koja su značajna za građane - poručio je Todorović.

Šef Nezavisnog kluba poslanika SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko rekao je da SDS ima legitimno pravo da traži sazivanje sjednice republičkog parlamenta, da im to niko ne osporova, ali da je ono što su uputili na Kolegijum bilo "u takvoj formi da ne daje legitimnost za sazivanje".

- Kada se stvore legitimni uslovi, onda ćemo kao Narodna skupština biti u stanju da odlučujemo o tom zahtjevu - dodao je Skoko.

Komentarišući Šarovićeve tvrdnje o pitanju NATO, Skoko je rekao da ne smatra da je riječ o bilo kakvoj izdaji.

- Postignut je maksimum jer je Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) stavljen ad akta u ovom momentu. Ubuduće se o tome mora konstatovati Predsjedništvo i u slučaju veta Narodna skupština Republike Srpske - dodao je Skoko.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ističe da Program reformi BiH nema nikakve veze sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP), koji je bio predviđen za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) te da sve takve priče predstavljaju spekulaciju.

Čavić, koji je i predsjednik Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da nema razloga za teškim riječima i da prvo treba detaljno pročitati usvojena skupštinska dokumenta o odnosu prema NATO-u.

- Sud treba davati tek onda kada se pročitaju usvojeni skupštinska dokumenta - izjavio je Čavić.

Čavić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da u Srpskoj ni vlast, ni opozicija nisu spremni da podrže put BiH u NATO dok se Srbija ne odredi o putu u taj vojni savez.

On je napomenuo da je Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske preciziran način sazivanja sjednice i formalnopravni uslovi.

- Ne predstavlja problem da onaj ko ispunjava te uslove pripremi svu argumentaciju, jer predlagač daje obrazloženje za prijedlog dnevnog reda - podsjetio je Čavić.

SRNA / Glas Srpske