BIJELjINA: Audicija za festival „Republika Srpska u ritmu Evrope“ 29. januara :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Audicija za festival „Republika Srpska u ritmu Evrope“ 29. januara


U Republici Srpskoj ove godine će prvi put biti održan festival „Republika Srpska u ritmu Evrope“, na kojem će mladi uzrasta od 12 do 20 godina, iz 15 gradova i opština, izvoditi muzičke numere na jezicima zemalja koje učestvuju na Evrosongu.
 
Festival će biti organizovan po uzoru na sličan festival koji se u Srbiji održava već deset godina pod nazivom „Srbija u ritmu Evrope“, a priliku da pokažu svoj muzički talenat imaće i mladi iz Bijeljine.
 
- Za svaki grad iz Republike Srpske koji učestvuje u projektu mladi muzičari će imati podršku predstavnika ambasada iz zemalja Evrope. Na audicijama će biti izabrane grupe mladih sastavljene od najtalentovanijih pjevača, svirača, plesača, koje će izvoditi dogovorenu numeru na jeziku jedne zemlje. Na taj način će upoznati obilježja različitih kultura, ali i predstaviti zemlju iz koje dolaze drugim narodima – istakla je Ljubica Mlađenović iz gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.
 
Ona je navela da će takmičenje biti održano tokom jula u Istočnom Sarajevu ili Banjaluci, a da pobjednička grupa kao nagradu dobija organizovanu posjetu zemlji na čijem jeziku su izvodili muzičku numeru.
 
- Danas smo u Gradskoj upravi održali sastanak sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola sa područja Bijeljine, muzičkih škola, plesnih klubova i kulturno-umjetničkih društava. Zamolili smo ih da prenesu poziv nastavnicima, profesorima i njihovim đacima da 29. januara u 15.00 časova dođu na audiciju za Festival, koja će biti održana u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ – pojasnila je Mlađenovićeva.
 
Nakon što grupa mladih iz Bijeljine bude izabrana, učestvovaće u šestomjesečnoj obuci koju će voditi organizatori takmičenja, a medijski pokrovitelj festivala biće Radio-televizija Republike Srpske.
 
Roditelji djece neće snositi nikakve troškove za pripreme scenskog, televizijskog i muzičkog predstavljanja, a Grad Bijeljina je pokrovitelj takmičenja.
 
Cilj ovog muzičkog festivala je da mladima iz Republike Srpske kroz muziku približi kulture drugih zemalja i našu kulturu bliže predstavi diplomatama i javnosti u drugim zemljama.

Festival je osmišljen u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u javnom životu na lokalnom i regionalnom nivou, Bijelom knjigom EU o mladima, odnosno, nacionalnim i lokalnim strategijama za mlade.
 
Zahvaljujući direktnom televizijskom prenosu, ovo omladinsko muzičko nadmetanje moći će da prati milionski auditorijum i van granica Republike Srpske, a sve takmičare ocjenjivaće žiri gradova učesnika, kao i publika, SMS porukama.    

​Grad Bijeljina