ŠAROVIĆ ZA N1: SNSD POVEĆAVA BUDžET INSTITUCIJA BIH :: Semberija INFO ::

 

ŠAROVIĆ ZA N1: SNSD POVEĆAVA BUDžET INSTITUCIJA BIH


Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, nakon što je potpisao ugovor sa SNP-om, za N1 je kazao da Rusija treba da bude prijatelj cijele BiH - a ne samo jedne osobe, Milorada Dodika. Sporazum o saradnji sa strankom Nenada Popovića ne mijenja vanjskopolitički cilj SDS-a, a to je članstvo BiH u EU.
 
Bosna i Hercegovina je prva po broju prekršajnih postupaka u Energetskoj zajednici - da li su te kritike opravdane?
 
"Jesu. Mnogo toga je tačno. Pokrenuto je najviše postupaka, kasnimo u implementaciji regulative po EU standardima. Tražili smo prijatelje među ministrima, da se odluka ne donese - da BiH ne bude pod sankcijama. Treći put uzastopno smo sankcije prolongirali kako bi dali šansu domaćim vlastima da implementiraju treći energetski paket. Potrebno je više volje i unutrašnji dogovor", kazao je Šarović.
 
On je kazao kako vlasti u BiH nisu shvatili značaj energetske zajednice i njenu ulogu. Potrebne su reforme u ovoj oblasti, kako je rekao - budući da bez toga BiH ne može u Evropsku uniju - niti ima investicija u energetskom sektoru bez tih reformi.
 
Ko je to sve blokirao?
 
"Oba entiteta u posljednjem trenutku. Ovaj posljednji, veliki Zakon o električnoj energiji, nedje smo došli do 99 posto regulative i odredbi. Radilo se o nijansama, nije postojao mali korak, detalj da dobijemo zakonodavstvo i skinemo najveći dio postupka koji su pokrenuti protiv nas", rekao je Šarović za N1.
Pominjući Turski tok - Šarović je kazao da Bosna i Hercegovina treba više izvora energenata, ne samo Turski tok - nego i plin iz Azerbejdžana.
 
"Taj projekat se blokirao. Što više izvora - jeftiniji plin. Treba da se napravi dogovor unutar Savjeta ministara, da se BiH priključi na važan projekt, ali i TAP, koji prolazi pored Crne Gore, Jadranskog mora, Hrvatske", ocijenio je.
 
Prema njegovom mišljenju - samo je pitanje vremena kada će BiH da dobije zakonodavstvo u oblasti plina.
 
"Ovo sada je hajdučija. Svako radi što želi. Bitno je da imate kilometar plinovoda i da se pojavite kao gazda. Jedni druge ucjenjuju, ljudi trebaju da znaju - sve će morati biti u skladu sa EU standardima", izjavio je Šarović.
 
Staša Košarac je njegov nasljednjik na poziciji ministra u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a Šarović je kazao kako ga samo zanima koja je njegova vizija i u kojem pravcu ide, te koje poteze vuče.

N1 / SDS RS