IRAN PRIZNAO: MI SMO OBORILI UKRAJINSKI AVION, LjUDSKA GREŠKA! :: Semberija INFO ::

 

IRAN PRIZNAO: MI SMO OBORILI UKRAJINSKI AVION, LjUDSKA GREŠKA!


IZVOR: TANJUG/AP PHOTO/EBRAHIM NOROOZI
Iran je danas objavio da je vojska te zemlje "nenamerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

"U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.
 
SAD i Kanada su, pozivajući se na obaveštajne podatke, ranije rekle da je Iran oborio avion raketom, najverovatnije, greškom.

Iranski predsednik Hasan Rohani oglasio se tim povodom na Twitteru rekavši da je "užasna nesreća" aviona posledica "neoprostive greške".

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da je za nesreću delimično kriv "američki avanturizam".

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.
 
Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.
 
Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Britanije.

​(mondo.rs)