BOŽIĆNA ČESTITKA VLADIKA SERGIJE: SRBI DA SAČUVAJU SVOJU VJERU, TRADICIJU I OBIČAJE :: Semberija INFO ::

 

BOŽIĆNA ČESTITKA VLADIKA SERGIJE: SRBI DA SAČUVAJU SVOJU VJERU, TRADICIJU I OBIČAJE


Foto: Eparhija bihaćko-petrovačka/RAS Srbija
Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije poželio je svim pravoslavnim vjernicima srećan i blagosloven Božić, mir, ljubav i slogu među narodima i da Srbi čuvaju svoju vjeru.

– Vidimo borbu srpskog naroda u Crnoj Gori. Vjerujem da će se izboriti kao i mi što smo se borili i izborili da sačuvamo vjeru, tradiciju i običaje – izjavio je Srni episkop Sergije, koji je služio božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save u Drvaru.

Vladika je rekao da vjeruje da će biti nastavljena pomoć Republike Srpske i Srbije Srbima koji su na ovim prostorima vijekovima.

– O tome i svjedoče naše velike svetinje kao što je manastir Rmanj i crkve i manastiri u Dalmaciji. Stalno smo izloženi stradanjima, decenijama unazad trpimo muke. Pozivam sve ljude dobre volje da podrže i pomognu srpskom narodu ispod ovog krajiškog neba – naveo je vladika Sergije.
 
Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika. U Hramu Svetog Save okupili se se brojni Drvarčani, i oni koji žive u Drvaru, i rasijani po svijetu.

Nakon božićne liturgije u Hramu Svetog Save prvi put je lomljena česnica, a
zlatnik je pronašla Danka Šobat.

– Od povratka u Drvar dolazim u crkvu, postim, molim se. Zlatnik je nagrada i blagoslov za moju iskrenu vjeru – rekla je Šobatova Srni.

Lomljenju česnice i božićnoj liturgiji prisustvovao je konzul Srbije u Drvaru Predrag Mitić.

(Srna)