OTVOREN 25. SA(N)JAM KNjIGE U ISTRI :: Semberija INFO ::

 

OTVOREN 25. SA(N)JAM KNjIGE U ISTRI


Svečanom ceremonijom, uz pisca Dragana Velikića i nastupom pulske kantautorke Tamare Obrovac, petog decembra  u podne otvoreno je 25., jubilarno, izdanje  Sa(n)jam knjige u Istri. U narednih jedanaest dana, do 15. decembra, Pula će biti u znaku knjiga i u skladu sa sajamskom temom  Gradovi u toku.  

Sajam je otvorio pisac Dragan Velikić koji se emotivnim govorom sjetio Pule svog djetinjstva, iz koje je otišao prije trideset godina, ali kojoj se uvijek vraća i poslije toliko godina, a prostore drugih gradova određuje pulskim distancama. 

Grad čine i oni kojih više nema. Ne samo ljudi, već i građevine koje su podigli, a kojih, tih građevina, takođe više nema. Ta misao se s godinama širila, gradila jedan pogled na svijet, i danas znam, odredila je i moj životni poziv. – istakao je Dragan Velikićzaključivši da „Čak i kad nestanu živi svjedoci, sjećanje je pohranjeno u knjigama. Zato su knjige branitelji gradova, čvršći i od najčvršćih zidina“. 

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija slavljeničkom zdravicom je pozdravila Sajam, grad Pulu i goste, te svima poželjela dobrodošlicu. Zahvalila se svim autorima, izdavačima i saradnicima koji su u proteklih 25 godina stvarali Sajam. Nazdavila je Puli u svim njenim marginama kulturnim, sportskim, radničkim i muzičkim i istaknula da je “Pula ovaj Sajam najviše inspirisala, Sajam pripada Puli, on je iz njega izrastao”.

Ceremonija svečanog otvorenja nastavila se šetnjom kroz Sajam, uz poseban muzički ugođaj za koji su se pobrinuli studenti s Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u pratnji dirigenta i muzičkog pedagoga Denisa Modrušana.
 
portal Semberija info (M. Rešidović)