Uplaćena sredstva za liječenje Ivane Bjelogrlić u Francuskoj :: Semberija INFO ::

 

Uplaćena sredstva za liječenje Ivane Bjelogrlić u Francuskoj


BANjALUKA - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu uplatio je danas zdravstvenoj ustanovi u Francuskoj, prema predračunu Klinike za dječiju onkologiju "Gustav Rosi" koji je dostavljen, sredstva u iznosu od 295.249,60 evra za liječenje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva.

Kako je saopšteno, to znači da Fond solidarnosti u potpunosti finansira Ivanino liječenje prema predračunu koji je dostavila klinika u Francuskoj.

"Iako su se roditelji djevojčice tek krajem prošle sedmice zvanično obratili Fondu solidarnosti sa zahtjevom za finansiranje Ivaninog liječenja u inostranstvu, Fond solidarnosti je uspio u kratkom roku da završi sve procedure i odobri finansijska sredstva za liječenja na prijedlog stručne komisije i odluke Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Dakle, Fond solidarnosti kao u svim dosadašnjim slučajevima nastoji da maksimalno ubrza procedure odobravanja finansijskih sredstava, posebno u slučaju hitnih stanja i to je nešto što činimo svakodnevno u skladu sa odgovornom politikom, a posebno vjerujemo, cijeneći privatnost roditelja i bolesne djece, da to nije nešto na čemu se treba zasnivati promocija rada Fonda solidarnosti", saopšteno je iz Fonda solidarnosti.

Dalje podsjećaju da procedure odobravanja finansijskih sredstava postoje iz razloga što Fond solidarnosti troši novac svih građana Republike Srpske, a na ovaj način, se sprečava bilo kakva eventualna zloupotreba javnih sredstava, što, kako navode, vjeruju da je i cjelokupnom društvu - cilj.

"Budući da Fond solidarnosti u potpunosti finansira Ivanino liječenje u inostranstvu, apelujemo na organizatore humanitarnih akcija za liječenje djevojčice da ukoliko nastave sa ovom aktivnošću da jasno navedu u koju svrhu se prikupljaju pomenuta sredstva. Svjesni smo da roditelji pored troškova liječenja, imaju  i mnoge druge troškove, organizovanje humanitarnih akcija je u tom smislu legitimno pravo porodice, s tim da se navede precizna namjena prikupljanja novčanih sredstava, kako se ne bi dovodili u zabludu građani i mediji, odnosno cjelokupno društvo", navode u Fondu.

Fond je za dvije godine postojanja odobrio finansijska sredstva za liječenje i dijagnostiku 140 djece u inostranstvu za šta je izdvojeno više od dva miliona KM.

"Rad Fonda solidarnosti je u potpunosti javan, a sve o našem radu dostupno je na www.zdravstvo-srpske.org na posebnom linku o Fondu solidarnosti", zaključuju u Fondu.

Nezavisne novine