Srbija postaje suvlasnik kompanije “Orao” :: Semberija INFO ::

 

Srbija postaje suvlasnik kompanije “Orao”


Bijeljinski “Orao” jedna je od strateški važnih kompanija za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji, rečeno je nakon posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina ovom preduzeću u čijim pogonima se proizvode i remontuju turbo-mlazni motori. Dodik je najavio vlasničku transformaciju preduzeća u čije će vlasništvo, sa 50 odsto, ući državna firma koju odredi Vlada Srbije, a time bi se, kako je rekao, dogovorila sigurnost posla i neophodni tehnološki napredak. U poslove sa “Orlom” Srbija je, kako je rekao ministar Vulin, do sada uložila tri miliona evra, a planovi za budućnost su, kako je najavio, veliki.
-Orao može da računa u narednih pet godina da obim saradnje neće padati ispod toga. Za nas je “Orao” veoma bitan, baš kao što je Republika Srpska beskrajno bitna za Republiku Srbiju. Dok je Aleksandar Vučić predsjednik Republike Srbije, Republika Srpska može da računa na svaku pomoć i na svaku podršku. I diplomatsku, političku i ekonomsku i ta podrška nikada neće biti deklarativna,” rekao je Vulin. Remontni zavod “Orao” obezbjeđuje egzistenciju za 396 radnika, a Milan Prica, direktor ove firme je podsjetio da su došli u fazu da rade i za druge zemlje.
-Imamo 16 motora koje radimo za Indiju. Poštujemo svjetske, tehničke standarde u vazduhoplovstvu i vrlo smo interesantni i za englesko tržište, za italijansko…” rekao je Prica.