Završava se most koji spaja Rusiju i Kinu: Za turiste – prelazak žičarom :: Semberija INFO ::

 

Završava se most koji spaja Rusiju i Kinu: Za turiste – prelazak žičarom


Moskva -- Most preko reke Amur, koji će povezati Rusiju i Kinu, u završnoj je fazi.

Ovaj značajan projekat, prvi ovakve vrste, jača ekonomske veze dve zemlje.

Gradovi Heihe na severu Kine i ruski najistočniji grad Blagoveščensk, lociran na drugoj obali reke Amur, koji Kinezi nazivaju Heilongjang, biće spojeni ovim mostom.

On je dugačak više od kilometar i deo je glavnog auto-puta dužine 19,9 kilometara, a ima dve saobraćajne trake, piše Sputnjik.

Ambiciozni projekat vredan 300 miliona dolara počeo je u decembru 2016. a dva dela masivnog lančanog mosta spojila su se krajem maja ove godine. Novi cilj je dostignut u petak kada su lokalni zvaničnici objavili kraj radova na konstrukciji i najavili otvaranje koje je planirano za april 2020. godine.

"Ovaj most ima strateški značaj za nas", rekao je guverner Amurske regije Vasilij Orlov na svečanoj ceremoniji i naglasio značaj profitabilnosti ovog projekta za region.

"Surovi vremenski uslovi ovog kraja bili su problem za prelaske preko granice godinama, ali most će rešiti ovaj problem. Kada bude pušten u rad, moći će da prelaze i kargo kamioni", istakao je Aleksandar Kozlov, ruski ministar za razvoj Dalekog istoka.

Novi most trebalo bi da privuče veliki broj turista, posebno iz Kine. Međutim, turisti u prvi mah neće moći da koriste ovaj put, koji je pre svega dostupan za teretne kamione. Tek za godinu i po, kada budu napravili prelaze za putnike, most će moći da koriste turisti i turistički autobusi.

Kozlov je rekao kako će turistima biti ponuđen zanimljiviji i jeftiniji način prelaska reke, i to žičarama koje se trenutno grade.

B92/Sputnjik