POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA U TREBINjU: BESPLATAN SJEMENSKI KROMPIR KOOPERANTIMA :: Semberija INFO ::

 

POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA U TREBINjU: BESPLATAN SJEMENSKI KROMPIR KOOPERANTIMA


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Trebinjski “Agrarni fond” pozvao je poljoprivrednike koji su zainteresovani za kooperativnu saradnju, da se do 2. decembra jave u ovaj fond, kako bi dobili sjemenski krompir i druga sjemena.

– Obezbijedićemo sjemenski krompir i sitna sjemena za proljetnu sjetvu poljoprivrednim proizvođačima, koji će proizvoditi veće količine povrća i prodavati ga na tržištu, a ne samo za vlastite potrebe – kaže Veselin Dutina, direktor “Agrarnog fonda”.

Navodi da je riječ o potpuno drugom načinu pomoći poljoprivrednicima nego ranije i nada se da će odaziv biti dobar.

– Za sada imamo 13 prijava. Poslije 2. decembra održaćemo sastanak sa svim zainteresovanim, objasniti im detalje kooperacije i potpisati ugovore. Time će se poljoprivrednici obavezati da određene količine proizvoda moraju da prodaju “Agrarnon fondu”- objašnjava Dutina.

Proizvođačima će biti obezbijeđena i besplatna obrada zemljišta mehanizacijom ovog fonda.

Ovo je treća godina da “Agarni fond” pomaže poljoprivrednike na podučju Trebinja, a prošlih sezona dijelili su sjemena i sadni matrerijal onima koji prvi put obrađuju zapuštene obradive površine.

U okviru projekta “Direktna socioekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH” nedavno je montirano 25 plastenika u trebinjskim selima.

Plastenici  površine od 100 i 75 kvadrata opremljeni su savremenim sistemom za navodnjanje, a doniran je i sadni materijal za početnu proizvodnju.

Korisnici su prethodno morali pripremiti zemljište, a obavezali su se da plastenike ne mogu prodati u naredne 2 godine.

Hercegovački med na švedskom tržištu

Vrijednost projekta, čiji je donator Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, iznosi 60.000 KM, a grad Trebinje je obezbijedio 20.000 KM. Inače, na švedskom tržištu uskoro bi se trebao pojaviti hercegovački med.
U “Agrarnom fondu” su potvrdili da je 500 kilograma meda prošlo analize i da treba da se završe administrativni poslovi.

(srpskainfo.com)