DAVIDOVA PRAĆKA: RUSIJA DOŠLA U POSJED IZRAELSKE RAKETE, KONKURENTA S-400 :: Semberija INFO ::

 

DAVIDOVA PRAĆKA: RUSIJA DOŠLA U POSJED IZRAELSKE RAKETE, KONKURENTA S-400


Foto: Military Weapons/YouTube
Rusija je u Siriji došla u posjed modernizovane izraelske rakete klase zemlja-vazduh, koja je bila lansirana iz raketnog sistema “Davidova praćka”, javljaju mediji.

Navodi se da je raketa bila lansirana 23. jula 2018. Sirijske snage su pronašle praktično neoštećenu raketu, koja je prebačena u rusko-sirijsku vojnu bazu, odakle je poslata u Moskvu na dalje istraživanje, piše Jerusalim post.

Izraelska vojska je prije dvije godine dobila sistem “Davidova praćka”, dok je 23. jula 2018. bio prvi put upotrijebljen – sistem je aktiviran nakon lansiranja iz Sirije dvije rakete “Točka”, piše Mignjuz.

Prema podacima ovog portala, sistem PVO “Davidova praćka” nije presreo sirijske rakete koje nisu doletjele do Izraela – eksplodirale su na izraelskoj teritoriji. “Davidova praćka” je lansirala dvije rakete, od kojih se jedna sama uništila iznad Golana, prenosi Sputnjik.

Navodi se da su rakete-presretači “Davidove praćke” najskuplje na svijetu i koristi ih izraelska vojska. Gdje su tačno instalirani ovi sistemi – ostaje vojna tajna.

“Davidova praćka” radi na udaljenosti do 400 kilometara i direktan je konkurent S-400, navodi portal.

(tanjug)