ELEKTROKRAJINA BANjALUKA U GUBITKU 3,6 MILIONA KM :: Semberija INFO ::

 

ELEKTROKRAJINA BANjALUKA U GUBITKU 3,6 MILIONA KM


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Najveće distributivno preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS, banjalučka “Elektrokrajina”, objavila je da je u 9 mjeseci ove godine poslovala sa neto gubitkom od oko 3,6 miliona konvertibilnih maraka. U istom periodu prošle godine prikazali su neto dobit od oko 232.000 maraka.

“Elektrokrajina” je u finansijskom izvještaju za treći kvartal ove godine prikazala veće prihode za oko 3,2 miliona KM, ali i rashode za oko 6,8 miliona maraka. Tako su ukupni prihodi iznosili oko 171,7 miliona KM, a ukupni rashodi 175,1 milion KM.

Troškovi zarada, naknada i zarada i ostalih ličnih rashoda povećani su za oko 2,4 miliona KM i iznosili su na kraju septembra oko 33,3 miliona maraka.

Povećan je prosječan broj zaposlenih po osnovu časova rada sa 1.878 na 1.956, kao i prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca sa 1.843 na 1.899.

Ove informacije dolaze kada je u toku reorganizacija 5 distributivnih preduzeća u sistemu ERS. Tako su v.d. generalnog direktora ERS Luka Petrović i v.d. direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić krajem prošle sedmice upoznali rukovodioce u “Elektrokrajini” s detaljima ovog procesa, a prezentovani su rezultati analize broja zaposlenih i njihove kvalifikacione strukture na osnovu kojih je donesena odluka o neophodnosti smanjenja broja zaposlenih za 15 odsto.

– Višak zaposlenih biće socijalno zbrinut kroz četiri talasa stimulativnih otpremina koje će biti veće od predviđenih Kolektivnim ugovorom i ponuđene već od 15. novembra ove godine – saopšteno je iz ERS.
Petrović i Čavić su, kako navode u ERS, prisutne upoznali da je proces reorganizacije nametnut otvaranjem tržišta električne energije i potrebom da se pripreme za uspješno poslovanje u izmjenjenim uslovima.

– Razdvajanje tržišnih i netržišnih djelatnosti u elektroenergetskom sektoru obaveza je koja proizilazi ne samo iz obavezujućih energetskih paketa EU, nego i iz nadolazećeg zakona o električnoj energiji – navede u ERS.

(srpskainfo.com)