Pucali zidovi, rušili se dimnjaci: Epicentar zemljotresa na Vlašiću :: Semberija INFO ::

 

Pucali zidovi, rušili se dimnjaci: Epicentar zemljotresa na Vlašiću


BANjALUKA – Zemljotres sa magnitudom 4.8 jedinica Rihterove skale i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od 6-7 stepeni Merkalijeve skale, registoravan je danas u 15.11 sati sa epicentrom na planini Vlašić, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Zemljotres je posebno uznemirio stanovnike centralne područje BiH, a federalni mediji javljaju da je epicentar bio 7 kilometara od Turbeta.

 Tu je zabilježeno i najviše štete, a mještani kažu da su padali televizori, pucali zidovi, ali i rušili se dimnjaci na kućama.

Mediji javljaju i da su stanovnici izašli na ulice jer strahuju da bi mogao uslijediti i jači potres.

Ništa manje uznemirujuće nije bilo ni u Mrkonjić Gradu.

"Sjedila sam na krevetu kada se sve zatreslo jako. Posuđe i šolje su popadali na otvorenom u komodi", priča uplašena mještanka Mrkonjić Grada.

Uspaničani mještani neko vrijeme su zvali jedni druge jer nisu imali informaciju gdje se tačno zemljotres desio, ali su po jačini pretpostavljali da je blizu njih.

"U epicentralnoj zoni zemljotres ovog intenziteta može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima, slike sa zidova padaju, padaju predmeti sa polica, svo  stanovništvo ga osjeti", navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Riječ je o jednom od jačih zemljotresa u proteklom periodu u Bosni i Hercegovini.

​Nezavisne novine