Rusija isprobala "oružje sudnjeg dana": Raketa "bulava" prvi put ispaljena sa podmornice :: Semberija INFO ::

 

Rusija isprobala "oružje sudnjeg dana": Raketa "bulava" prvi put ispaljena sa podmornice


Moskva - U okviru projekta 955A, podmornica na nuklearni pogon Knez Vladimir, testirala je, prvi put u istoriji, balističku raketu "bulava".

"Oružje sudnjeg dana" testirano je tokom vježbi u Bijelom moru, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Prekomorska balistička raketa 'bulava' lansirana je prvi put u istoriji sa najnovije podmornice za prenos projektila projekta 955A, Knez Vladimir", navelo je ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je podmornica ispalila raketu dok je bila pod vodom sa pozicije u Bijelom moru ka poligonu Kura u oblasti Kamčatka na dalekom istoku Rusije.

Ministarstvo navodi da je "bulava" letila u normalnom režimu i da je njena lažna bojeva glava sletila na cilj u predviđenom roku, što je registrovano opremom za snimanje podataka.

Komandant ruske Sjeverne flote izjavio je za Tass da će testiranje podmornice Knez Vladimir biti završeno do kraja godine i da će u tom periodu biti testirano i njeno oružje.

Prema njegovim rečima, podmornica će biti predata Sjevernoj floti u novogodišnjoj noći.

Kompanija Sevmaš šipjard iz sjeverozapadne Rusije do sada je izgradila i isporučila ruskoj mornarici tri strateške podmornice iz projekta 955.

Vodeća podmornica Juri Dolgorukov je postala dio Sjeverne flote, dok su dve podmornice serijske proizvodnje, Aleksandar Nevski i Vladimir Monomak, u pacifičkoj floti.

Knez Vladimir je prvi strateški podvodni kruzer izgrađen u okviru unapređenog Projekta 955A, a porinuta je u novembru 2017. godine.

Ministarstvo odbrane ističe da ona ima bolju zvučnu skrivenost, sposobnost manevrisanja i plovidbe u dubokoj vodi, kao i unapređeni sistem kontrole oružja.

Podmornice iz ovog programa mogu da nose 16 raketa "bulava" i opremljene su cjevima za torpeda od 533 milimetra.

Strateška namjena
Časopis "Nešenal interest" objavio tekst o ruskoj nuklearnoj podmornici krstarici za stratešku namenu "Jurij Dolgoruki", nazivajući je "oružjem sudnjeg dana".

"Bulava" ima neobično plitku putanju leta, što otežava njeno presretanje. Te rakete teške 40 tona mogu da izbegnu četrdesetak udara protivvazdušne odbrane.

Upoređujući rusku podmornicu sa sličnim podmornicama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Indiji, časopis ističe da bi "Jurij Dolgoruki" mogao da ispuni svoj zadatak - uništavanje gradova neprijatelja, čak i ako druge nuklearne snage budu uništene.

Vodeći brod ruskog projekta 955 "Borej" je najveća savremena strateška raketna podmornica strateške namjene ruske flote.

Osam podmornica klase "Borej" dovoljno je za istovremeno patroliranje Tihim i Arktičkim okeanom.

glassrpske.com