NAGRAĐENI NA 64. SAJMU KNjIGA U BEOGRADU :: Semberija INFO ::

 

NAGRAĐENI NA 64. SAJMU KNjIGA U BEOGRADU


Svečano proglašenje i dodjela nagrada sastavni je dio višedecenijske tradicije Beogradskog sajma knjiga. Nagrade 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu svečano su uručene u dupke punoj sali ,,Ivo Andrić“.
Žiri u sastavu prof. dr Dragan Simeunović, predsednik, te Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, prof. dr Zorana Opačić i Marina Vulićević, odlučio je da nagrada za izdavača godine u 2019. godini pripadne beogradskoj izdavačkoj kući ,,Laguna“.  

,,Laguna“ je samo za ovogodišnji sajam pripremila 80 novih naslova, dok je u proteklih 12 mjeseci objavila 372 nove knjige, bez ponovljenih naslova. Na 64. Sajmu knjiga  ,,Laguna“ je bila prisutna sa preko 4000 naslova. 
U obrazloženju žirija navedeno je da "Laguna" slijedi svoju dugogodišnju tradiciju i podjednako promoviše domaće i strane pisce, a ima i niz zasebnih edicija vrijednih pažnje, od popularne nauke, klasika, do literature za djecu i mlade.

"Posebna zasluga za popularizaciju knjige jeste kontinuirano otvaranje knjižara širom Srbije, čime ,,Laguna“, zajedno sa nekoliko drugih, donekle uspijeva da popuni prazninu nastalu posle nestanka velikih državnih izdavačkih i knjižarskih kuća krajem 20. vijeka", naveo je žiri koji je pohvalio ,,Lagunu“ i zbog promovisanja kulture čitanja organizovanjem niza manifestacija, kao što je ,,Noć knjige ".

Protekle godine ,,Lagunini“ autori su dobili najvažnije domaće i strane književne nagrade: Ninovu nagradu, Vitalovu, Nagradu Politikinog zabavnika i druge. Nobelova nagrada za književnost ove godine pripala je Peteru Handkeu, čiji je roman „Veliki pad“ nedavno objavila ,,Laguna“, dok je nova dobitnica Bukerove nagrade Margaret Atvud, koja je dio ,,Lagunine“ književne produkcije već 15 godina.



Nagrada za Izdavački poduhvat godine dodijeljena je ravnopravno Desetom kolu antologijske edicije ,,10 vekova srpske književnostio“ , čiji je izdavač Izdavački centar Matice srpske iz Novog sada, i ,,Proznim delima srpskih naučnika“- Službeni glasnik i Univerzitetska biblioteka ,,Svetozar Marković“.

Odlukom žirija nagrad Najboli izdavač iz dijaspore u 2019. godini pripala je cetinjskoj Izdavačko-informativnoj ustanovi ,,Svetigora“ za ,,Izabrana djela Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija“, izdavaču New Avenue Books“ za ,,Great Serbian Short Stories“ Branka Mikašinovića i Zadužbini ,,Petar Kočić“ iz Banja Luke za djelo ,,Stare srpske povelje i pisma“, Ljubomir Stojanović, fototipsko izdanje priredio je akademik Rade Mihaljčić. 

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodijeljeno je djelima ,,Rodolf Arčibald Rajs-Izabrana djela“, u izdanju Zavoda za udžbenike i Kriminalističko-policijskog univerziteta i ,,Dobrica Ćosić-između politike i književnosti“ Zorana Avramovića u izdanju Zavoda za udžbenike. 

Nagradu za dječiju knjigu godine 2019. ravnopravno dijele knjige ,,Neću da mislim na Prag“ Sonje Ćirić, u izdanju ,,Lagune“, i ,,Poziv“ Nikolete Novak, u izdanju ,,Pčelice“.

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip ove godine pripalo je knjigama ,,Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije ljudstvu u Prvom svjetskom ratu“ u izdanju Medija centra ,,Odbrana“ i ,,78 dana Apokalipse- istina optužuje, NATO bombardovanje Jugoslavije 1999“, izdavači Asocijacija ,,Srpska veza“ Beograd i ,,Prometej“ iz Novog Sada. 

O nagradi za najljepšu knjigu odlučivao je žiri u sastavu Jugoslav Vlahović, prof. FPU, predsjednik,Olivera Batajić Sretenović, doc. FPU, i Tijana Kojić, doc. FPU, a nagrada ,,Bogdan Kršić“ za najljepšu dodijeljena je knjizi ,,Dobrosav Bob Živković“ u izdanju izdavačke kuće Kreativni centar, u grafičkoj opremi Dušana Pavlića. 

Žiri je procijenio da nagrada za najljepšu dječiju knjigu treba da pripadne knjizi ,,Dar-Mar“ autorke Dragane Mladenović, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović, u izdanju Kreativnog centra.

Specijalnu nagradu za mladog dizajnera dodijeljeno je Andreju Dolinki za knjigu ,,Cimanje slike“ Pavla Levija, u izdanju Multimedijalnog instituta iz Zagreba i Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda.

Semberija INFO/ M. Rešidović