PDP: Ivanić i Savović borave u Kini :: Semberija INFO ::

 

PDP: Ivanić i Savović borave u Kini


Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i zamjenik direktora Političkog foruma PDP-a Aleksandar Savović borave u Kini gdje učestvuju na konferenciji ,,Kina i svijet u vrijeme velikih promjena". Konferencija se održava u Haikou, glavnom gradu provincije Hainan, koja je poznata po visokim stopama ekonomskog rasta.
 
Ivanić je otvorio konferenciju i naglasio ulogu Kine u vraćanju multilateralizma u centar međunarodnih odnosa, kao i njenu značajnu ulogu u razvoju globalne ekonomije.


 
On je istakao da je primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok, te da je upravo zbog toga veoma bitno da Kina nastavi sa otvorenom ekonomijom i balansiranim pristupom geopolitičkim izazovima. Podsjetio je na najnovije velike kineske investicije na Zapadnom Balkanu, te istakao pozitivne efekte tih investicija u Republici Srpskoj i BiH. On je pozvao kineske investitore da jos snažnije budu prisutni u Republici Srpskoj, BiH i Zapadnom Balkanu.
 
Tokom boravka u Kini Ivanić je održao predavanje studentima doktorskih studija na Kineskom centru za istraživanje i razvoj, te razgovarao sa guvernerom provincije Hainan, dr Šen Ćaomingom.
 
Ivanić i Savović su imali niz razgovora sa predstavnicima akademske zajednice Kine, gdje se razgovaralo o mogućnostima stipendiranja studenata iz BiH na prestižnim univerzitetima u Kini, kao i potrebi za razmjenom znanja između akademskih zajednica dvije zemlje.
 
Informativna služba PDP-a