Medvedev na akademiji: I u Moskvi obilježavamo godišnjicu oslobođenja :: Semberija INFO ::

 

Medvedev na akademiji: I u Moskvi obilježavamo godišnjicu oslobođenja


BEOGRAD - U beogradskom Sava "Centru" sinoć je održana svečana akademija povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kojoj je prisustvovao državni vrh Srbije, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, visoki zvaničnici Republike Srpske, kao i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Akademiji, osim Medvedeva i ministara u ruskoj Vladi, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, kao i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narode skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, kao i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

"Veoma je emotivno što se nalazim na ovoj sceni poslije ovih ljudi koji su oslobađali Beograd i filma o junaštvu oslobodilaca Beograd. 75 godina je prošlo a mi znamo da su tu pobjedu izvojevali oni koji sede ovdje s nama ili nisu više s nama. Zato je važna ta pobjeda i sjećanje na nju. Sjećanje na one koji su skovali ovu pobjedu. Htio bih da se zahvalim svima njima i da svima srdačno čestitam praznik koji mi zajedno slavimo. Sutra će u Moskvi biti vatromet u čast oslobođenja Beograda", rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev u Sava Centru..

"Najbolje sjećanje na one koji su dali svoj život je očuvanje istine o događaju za koji su oni stradali. Ne sme biti pokušaja da se nešto zamaskira i zaboravi. Svi Srbi se sjećaju Kragujevca i tih teških godina. Neophodno je jasno i otvoreno govoriti o tome bez političkih okvira", dodao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je "da mu je dopao najteži zadatak"

"Meni je dopao najteži zadatak da govorim posle premijera Rusije Medvedeva i pesme „Dana pobede“. Prošlo je 75 godina otkad je Beograd slobodan grad. Nije bilo lako, na hiljade vojnika palo je za tu slobodu. Na ishod oslobađanja Beograda uticala je sovjetska živa sila i naoružanje. Hvala svima koji su nam pomagalii u oslobađanju Beograda. Tu operaciju nikada ne bismo mogli da izvedemo bez pomoći Crvene armije i sovjetskih prijatelja. Sloboda nema svoju cenu zato što je njena suprotnost ropstvo, masovna ubistva, streljanja i istrebljenja jednog naroda", poručio je Vučić.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

Prisutnima se obratio i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

"Svoj 15. rođendan dočekao sam 18. oktobra 1944. godine, dva dana pre oslobođenja Beograda, učestvujući u uličnim borbama za oslobođenje ovog grada", prisetio se Duplančić.

Naveo je da su veliku ulogu u borbama za oslobođenje Beograda imali i građani, naročito omladina.

"Hrabro su nas vodili kroz ulice, pokazujući gde su Nemci i kako da im priđemo", ispričao je Duplančić i, između ostalog, naveo da su se najčešći okršaji vodili oko Skadarlije i Narodnog pozorišta koje je tri puta padalo nazad u ruke Nijemcima.

Duplančić je podsjetio da je od oslobođenja Beograda prošlo 75 godina, ali da sjećanja na pale drugove i bratstvo sa ruskim narodom ne blijede.

"To je još jedna potvrda da naše veze stoje, a duh slobode i pobede ostaje kao sveto carstvo za buduća pokoljenja", istakao je Duplančić.

Rekao je da će zauvijek pamtiti svoje saborce koji su učestvovali u borbi za oslobođenje Beograda i dodao:

"Neka je večna slava svim palim borcima za slobodu".

Deo programa, koji su vodili  poznati glumci Ivan Bosiljčić i Vjera Mujović, bile su i prigodne muzičke numere koje su izveli ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umjetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Ðorđa Stankovića.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film "Put pobede".

Vučić i Medvedev su prethodno obišli izložbu u Centru "Sava" organizovanu povodom oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, koja sadrži fotografije sačinjene nakon oslobođenja glavnog grada Srbije.

Predsjednik Vlade Ruske Federacije boravi u jednodnevnoj posjeti Srbiji, povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Nezavisne novine/Tanjug/Agencije