PRVI TRAMVAJ U BEOGRADU: POPULARNA DVOJKA SLAVI 127. ROĐENDAN :: Semberija INFO ::

 

PRVI TRAMVAJ U BEOGRADU: POPULARNA DVOJKA SLAVI 127. ROĐENDAN


Na današnji dan, 14. oktobra 1892. godine, pušten je u saobraćaj prvi tramvaj na konjsku vuču u Beogradu, na liniji Kalamegdan - Slavija, ili popularni ,,krug dvojke“. Ova linija ima ne samo istorijsku već i emotivnu vrijednost za sve Beograđane. 

Beogradom danas krstare tramvaji na 12 linija, a prije tačno 127 godina puštena je u promet prva linija na konjsku vuču, na potezu od Kalemegdana (Savskog pristaništa) do Slavije, linija koju Beograđani decenijama popularno nazivaju ,,krug dvojke“.

Glavni grad Srbije je te 1892. godine bio jedan od pet gradova u svijetu koji su u to vrijeme imali tramvaj sa konjskom vučom. Imali su ga još samo London, Pariz, Berlin i Njujork.

Tramvaj je vozio brzinom od 5 do 7 kilometara na sat i vukla su ga dva konja koja su se smjenjivala na dva sata. Nije bilo stanica, nego je stajao kad mu mahne neko od građana. 
 
Prvobitna trasa je išla od Policijskog komesarijata do Željezničke stanice, potom Spomeničkom (današnja Nemanjina) i Fruškogorskom (današnja Resavska) do raskršća sa Kragujevačkom (današnja Ulica kralja Milana), kod Oficirskog doma. Odatle je do Slavije korištena pruga linije koja je saobraćala do Kalemegdana. 

Tokom godina bilo je i nezgoda. Naime, strma ulica Rige od Fere bila je uzrok nekoliko prevrtanja tramvaja, tako da je 1912. godine trasa iz nje prebačena u Knez Mihajlov venac (današnja ulica Tadeuša Košćuškog).

Linija 2 je specifična po tome što je kružna, tj. nema početnu niti krajnju stanicu i ulaskom u tramvaju oba smjera dovešće vas na isto odredište. ,,Dvojka“ takođe opisuje zamišljeni krug oko najužeg centra grada.

Semberija info