Na put dug 25 dana krenuo prvi teretni voz iz Kine ka Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Na put dug 25 dana krenuo prvi teretni voz iz Kine ka Srbiji


Beograd - Prvi teretni voz iz Kine krenuo je prema Srbiji sa opremom koju kineske kompanije “CRBC” i “CCCC” koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, izjavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

​Mihajlovićeva je rekla da je prvi teretni voz krenuo u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju.

- Ovim je Srbija dobila železničku kargo liniju sa Kinom”, izjavila je Mihajlovićeva.

Razdaljina između Đinana i Beograda je oko 10.500 kilometara i vožnja će trajati 25 dana. Voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Otvaranje ove železničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da robu mogu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja”, objasnila je Mihajlovićeva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je željeznički saobraćaj jedan od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative “Pojas i put”, a brza željeznička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je dio ovog projekta.

SRNA/Glas Srpske