BORENOVIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA PDP-A :: Semberija INFO ::

 

BORENOVIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA PDP-A


Branislav Borenović izabran je za predsjednika Partije demokratskog progresa, na Saboru PDP-a, održanom danas u Banjaluci.
 
U svom obraćanju, Borenović se zahvalio na prilici da i u naredne četiri godine vodi PDP i da zajedno sa saradnicima nastavi jedan savremen proces izgradnje političke partije na principima odgovornosti, transparentnosti i otvaranja prema novim idejama i novim ljudima.
 
On je istakao da će PDP u naredne četiri godine učiniti apsolutno sve što je objektivno moguće kako bi postao pokretač političkih, ekonomskih i, uopšte, vrijednosnih promjena u Republici Srpskoj i BiH:

„Republika Srpska ispred svega i da želimo da snažimo njene institucionalne kapacitete. Budućnost Republike Srpske je u Evropi, te da ćemo snažno afirmisati oba svoja identiteta na koja smo ponosni: srpski i evropski, uz puno poštovanje i afirmaciju i svih drugih identiteta naroda i građana koji žive u Republici Srpskoj i koji je poštuju kao jednu uređenu i otvorenu  zajednicu“, rekao je predsjednik PDP-a.
 
Borenović se posebno osvrnuo na poziciju Republike Srpske unutar BiH:

„Mi ćemo da istrajavamo na dejtonski uređenoj, visoko decentralizovanoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini u kojoj Republika Srpska tačno zna šta hoće i u kojoj imamo konačno jednu proaktivnu ulogu. Dakle, Republika Srpska pod liderstvom PDP-a treba da bude civilizacijski, politički i ekonomski lider cijele Bosne i Hercegovine.  Bosna i Hercegovina je srpska koliko hrvatska, bošnjačka i ostalih. I hoćemo da se pitamo u njoj!“
 
On je rekao da će zadaci PDP-a biti da što prije i što snažnije insistira i radi na modernizaciji Republike Srpske, te da se na svakom mjestu i u svakoj prilici ukazuje na sve poteze izvršnih vlasti na svim nivoima koji ometaju ili spriječavaju ovaj proces.

On je rekao da želi jasno da poručim da programi i ideje za budućnost moraju da postanu osnovni dio programa svake nove i uspješne vlasti na bilo kojem nivou. Samo na bazi takvih dogovora PDP će u budućnosti da bude dio vlasti, nikad i nikako na bazi raspodjele plijena i politikantskih igara.

„Na našem putu će trebati mnogo hrabrosti i jasnih odluka sa jednim ciljem da ovo bude slobodna, pravedna zemlja jednakih mogućnosti. Hoćemo evropske plate, penzije, kvalitet života, hoćemo institucije oslobođene političko-tajkunskih stega, hoćemo narodne institucije koje rade po zakonima i ljudskim standardima u kojima se zna ko šta radi...Promijenimo svakodnevnu nesigurnost, nestabilnost, ugroženost, strepnju, strahove, apatiju  u prijeko potrebno prijateljstvo, saradnju , progres, poštovanje, osmjeh i sreću“, poručio je Borenović.

Predsjednik PDP-a je delegatima i članstvu partije poslao i sljedeću poruku:

„Hoću da budemo i dalje jaki, beskompromisni, nepokolebljivi u osudi neljudskog, bahatog, koruptivnog, ali i odlučni, hrabri, konkretni u predlaganju boljeg, pravednijeg i realnijeg. Okupimo se, stisnimo zube, izdržimo, otvorimo se, pozovimo i krenimo...u pobjedu za obnovu Republike za normalan i za jednostavno rečeno – za život“