OTVORENA ZGRADA OKRUŽNOG JAVNOG TUŽILAŠTVA U ISTOČNOM SARAJEVU :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA ZGRADA OKRUŽNOG JAVNOG TUŽILAŠTVA U ISTOČNOM SARAJEVU


Zamjenik šefa Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno otvorio je zgradu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu u četvrtak, 26. septembra.
 
Zahvaljujući sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 580.000 evra zgrada Okružnog javnog tužoilaštva u Istočnom Sarajevu u potpunosti je obnovljena, a izgrađen je i dodatni sprat, čime su obezbijeđeni bolji radni uslovi za tužitelje i ostale uposlenike. Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu dobilo je potrebne sobe za sastanke, prostor za čuvanje dokaza, prostor za identifikaciju optuženih i bolje sigurnosno okruženje.
 
Pomoć Evropske unije ima za cilj osigurati da Okružno javno tužolaštvo u istočnom Sarajevu ima adekvatne radne uslove za istragu, gonjenje i zastupanje pred sudom slučajeva privrednog kriminala, korupcije, organizovanog kriminala i drugih slučajeva.
 
Ovaj projekat je dio šireg projekta pomoći koju Evropska unija daje za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH. Od 2015. do 2021. Godine Evropska unija će izdvojiti više od 20 miliona evra za obnovu i izgradnju sudova i tužilaštava, što bi trebalo rezultirati rekonstrukcijom 24 pravosudne institucije širom Bosne i hercegovine.