EVROPA SLAVI SVOJU VIŠEJEZIČNOST :: Semberija INFO ::

 

EVROPA SLAVI SVOJU VIŠEJEZIČNOST


Savjet Evrope ohrabruje svih 800 miliona Evropljana , građana 47 država članica, da uče jezike  bez obzira na godine i okruženje. Vjerujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena  međukulturološkog razumijevanja  i važna komponenta bogatog  kulturološkog naslijeđa našeg kontinenta, Savjet Evrope promoviše višejezičnost u cijeloj Evropi. 



Kada se  govori više jezika, od toga profitira ne samo pojedinac, nego i cijelo društvo. Poznavanje više jezika može povećati  mogućnost međukulturalnog razumijevanja, ali i poboljšati šanse na tržištu rada, te predstavlja bitan preduslov za rast privrednih društava.

Evropski dan jezika obilježava se svake godine 26. septembra i to od 2001. godine koja je odlukom Evropske unije  i Savjeta Evrope proglašena Evropskom godinom jezika.  

U događajima kojima se obilježava ovaj dan učestvuju mnogi jezički i kulturni instituti, udruženja, univerziteti i posebno škole.  Evropska unija podržava učenje jezika jer su strani jezici neophodni kako bi se evropski građani mogli slobodno kretati, raditi i učiti širom Evrope.

Semberija INFO/ M. Rešidović