VLADE DIVAC U KUĆI SLAVNIH: POKLONE NE PRIMAM, SAMO ZLATO SA MUNDOBASKETA :: Semberija INFO ::

 

VLADE DIVAC U KUĆI SLAVNIH: POKLONE NE PRIMAM, SAMO ZLATO SA MUNDOBASKETA


Foto: Tanjug/AP Jessica Hill
Legendarni košarkaš Vlade Divac postao je član Kuće slavnih u Springfildu, ukupno četvrti iz Srbije
Vlade Divac ušao je među besmrtne.

Legendarni srpski košarkaš, nekada uspešni reprezentativac, sada generalni menadžer Sakramento Kingsa, zvanično je postao član Kuće slavnih u Springfildu kao član generacije 2019.

"Drago mi je zbog mene i moje porodice, mojih saigrača, trenera, navijača, svih koji su me podržavali tokom svih ovih godina", rekao je Divac uoči ceremonije.

"Kada sam počinjao da igram košarku nikada se nisam nadao da će ovo biti vrhunac, ali mi je drago da se to desilo. Ušao sam u odabrano društvo", preneo je "Sportski žurnal" reči Vlade Divca.

On je tako postao tek drugi srpski košarkaš koji je primljen u Kuću slavnih posle Dražena Dalipagića.
Popularni Praja izabran je 2004. godine, a uz njih u Nejsmitovoj Kući slavnih u Springfildu su i profesor Aleksandar Nikolić i Bora Stanković, zbog doprinosa razvoju košarkaške igre.

Foto: Tanjug/AP Jessica Hill

Vlade Divac je imao veoma uspešnu klupsku i reprezentativnu karijeru.

Bio je među prvim Evropljanima koji je zaigrao u NBA ligi. On je u Los Anđeles Lejkerse stigao 1989. godine, a za 16 sezona u najjačoj ligi sveta igrao je za Lejkerse, Šarlot i Sakramento.

Karijeru u NBA ligi je završio sa više od 13.000 postignutih poena, 3.000 asistencija i 1.500 blokada.
Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na dva svetska prvenstva i tri evropska šampionata, kao i dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama. Ima još dve evropske bronze i jednu sa Mundobasketa 1986.
"U reprezentaciji sam bio od 1985. do 2002. godine. To je period od 17 godina, sa prekidima zbog sankcija, kada nam nisu dozvolili da igramo. Sa svakog takmičenja sam se vraćao sa medaljom. Najemotivnija je sigurna zlatna sa Evropskog prvenstva u Atini 1995. Iz mnogo razloga. Što se klupskih tiče, to je prva titula sa Partizanom 1987. godine", naveo je Divac.

Nije krio da bi želeo da dobije poseban poklon nakon velikog priznanja ulaskom u Kuću slavnih u Springfildu.
Poželeo je da to bude zlatna medalja Srbije na Svetskom prvenstvu, koje se trenutno održava u Kini.
"Malopre sam se čuo sa Bogdanom Bogdanovićem i Nemanjom Bjelicom. Čestitali su mi ulazak u Kuću slavnih. Rekao sam im poklone ne primam. Samo zlato. Momci, donesite mi zlatnu medalju!"
Uz Divca u Kuću slavnih u generaciji 2019. primljeni su i Pol Vestfal, Al Etls, Sidni Monkrif, Bobi Džons, Čak Kuper, Bil Fič, Džek Sikma i Tereza Vederspun i timovi Tenesija iz perioda 1957. do 1959. godine.
 
(mondo)