AMBASADA RUSKE FEDERACIJE POTREBNE HITNE MJERE U VEZI FORMIRANjA VLASTI U BIH :: Semberija INFO ::

 

AMBASADA RUSKE FEDERACIJE POTREBNE HITNE MJERE U VEZI FORMIRANjA VLASTI U BIH


Foto: Avaz
Ambasada Ruske Federacije saopštila je da nije mogla da se saglasi sa procjenom ozbiljnosti situacije u BiH i izlazima koje su predložili OHR i partneri u Savjetu za sprovođenje mira (PIK) i smatra da su potrebne urgentne mjere u vezi sa okončanjem formiranja vlasti na nivou BiH.

​– Mi polazimo od toga da je pitanje okončanja formiranja institucija na nivou BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter. Ponuđeni nacrt zajedničke izjave ambasadora Upravnog odbora PIK odstupa od toga – ističe se u reagovanju ruske Ambasade na današnju zajedničku izjavu ambasadora članova Upravnog odbora PIK.

Iz ruske Ambasade navode da neizvjesnost paralizuje rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utiče na dobrobit građana, koči realizaciju neophodnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH.

– Istovremeno smo prinuđeni konstatovati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. avgusta načela o formiranju Savjetu ministara praktično propao. Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati – tvrde iz ruske Ambasade.

Iz Ambasade ističu da su smatrali da je potrebno da to jasno iznesu u izjavi, ne samo da pozovu na dijalog, već da predlože da se traženju rješenja pristupi što odgovornije, na osnovu načela od 5. avgusta.

Stav Ambasade Ruske Federacije je da odluke koje omogućavaju formiranje Savjeta ministara mogu biti donesene u narednim danima, u skladu sa sporazumom lidera tri vodeće političke stranke u BiH od 5. avgusta.

Predložili su, kako je istaknuto, i konkretno rješenje, o čemu su usput govorili neki političari i diplomate, fokusirajući se na teme koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe i ostaviti razlike budućim institucijama koje će ih razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama BiH.

U izjavi ambasadora Upravnog odbora PIK, od koje se ogradila Rusija, podržava se politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuslovni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIK poziva političke lidere da ne preduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje institucija na nivou BiH. U tom pravcu, Upravni odbor PIK još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane.

(srna)