TRNINIĆ: SLIJEDI USVAJANjE PLANA PARCELACIJE ZEMLjIŠTA :: Semberija INFO ::

 

TRNINIĆ: SLIJEDI USVAJANjE PLANA PARCELACIJE ZEMLjIŠTA


Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da nakon usvajanja Prostornog plana Bijeljine, koji je jedan od preduslova za sprovođenje daljih aktivnosti na izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva, slijedi usvajanje plana parcelacije zemljišta i izrada planske dokumentacije, a sve kako bi izgradnja auto-puta počela što prije.
 
"Srbija je obećala pomoć u vezi sa dionicom od Rače do Bijeljine, dok od Bijeljine do Brčkog planiramo saradnju sa turskom kompanijom, a za trasu dalje prema Vukosavlju tražimo poslovne partnere", rekao je Trninić za današnji "Glas Srpske".
 
On je podsjetio da sporazum o izgradnji tog auto-puta između Srbije i BiH još nije potpisan, iako je nacrt tog dokumenta usaglašen.
 
"Već nekoliko puta predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić skinuo je taj sporazum sa dnevnog reda sjednice Savjeta", rekao je Trninić.
 
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović istakla je juče nakon sastanka sa predstavnicima turske kompanije "Tašjapi" da pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači počinju do kraja sedmice, te da time kreće gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, na dionici od Kuzmina do Sremske Rače.
 
"Ta turska kompanija, na deonici za koju je dobila građevinsku dozvolu, počinje pripremne radove, a zatim i radove. Na gradilištu je već 1.000 radnika spremno da počnu da rade. Očekujem u oktobru i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji će posetiti to gradilište", rekla je Mihajlovićeva.
 
Skupština grada Bijeljina na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je usvojila Prostorni plan grada, strateški dokument koji u narednih 20 godina određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvoja, a kojim se definiše i konačna trasa budućeg auto-puta kroz Semberiju.
 
Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo BiH će biti povezana sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege. Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH.
 
(srna)