SVE SPREMNO ZA PRVO ŠKOLSKO ZVONO: Nastava u Srpskoj počinje 2. septembra :: Semberija INFO ::

 

SVE SPREMNO ZA PRVO ŠKOLSKO ZVONO: Nastava u Srpskoj počinje 2. septembra


Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je juče da je u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj sve spremno za početak nove školske 2019/2020. godine u kojoj nastava počinje u ponedeljak, 2. septembra.

U prvi razred osnovne škole krenuće 9.300 učenika ili za 400 manje nego prošle godine, a biće obezbeđeni besplatni udžbenici za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, za odlične učenike od trećeg do dvetog razreda iz višečlanih porodica, kao i za pobednike republičkih takmičenja.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da je u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj sve spremno za početak nove školske 2019/2020. godine u kojoj nastava počinje u ponedeljak, 2. septembra. 


- Škole koje su imale rekonstrukcije i radove na objektima privele su poslove kraju, neke ih još završavaju i nastava će nesmetano početi, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Srpskoj. 

Ona je navela da je na sastanku razgovarano i o razvoju obrazovnog sistema putem određenih reformskih procesa koji će se odnositi, ne samo na inovacije udžbenika, nego i kompletnu reformu metodike izvođenja nastave i ambijenta u kojem rade škole.

Trivićeva je dodala da Ministarstvo prosvete i kulture Srpske ima potpisane ugovore sa 17 kompanija u Srpskoj za sprovođenjem projekta plaćene učeničke prakse. 

- Prvi put od septembra sporazumom sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom Srpske, a u saradnji sa srednjim tehničkim školama, sprovodimo plaćenu učeničku praksu kojom smo obuhvatili stručno obrazovanje kod poslodavaca. Pozivam kompanije u Srpskoj da uspostave kontakte sa srednjim školama, navela je Trivićeva. 

Ona je ponovila podatke da će u Srpskoj u prvi razred osnovne škole krenuti 9.300 učenika ili za 400 manje nego prošle godine, te da će i ove godine biti obezbijeđeni besplatni udžbenici za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, za odlične učenike od trećeg do dvetog razreda iz višečlanih porodica, kao i za pobednike republičkih takmičenja. 

Predsednik aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Spasoje Vasiljević istakao je da su srednje škole na tom području usvojile i pravilnik u vezi sa školovanjem učenika stručnih srednjih škola kod poslodavaca. 

- To je veliki iskorak u boljoj konekciji sa privredom, naročito sada pošto su definisana prava i obaveze resornog ministarstva, Privredne komore i poslodavaca. Mi direktori razmišljamo da nakon ovog koraka idemo dalje ka podizanju kvaliteta ovog vida saradnje, naveo je Vasiljević. 

Predsednik aktiva direktora osnovnih škola opština uz reku Unu Brane Miljatović rekao je da je na tom području sve spremno za početak nastave. 

Predsednik aktiva direktora srednjih škola hercegovačke regije Zdravka Milićević izrazila je zahvalnost Vladi Srpske i resornom ministarstvu na rješavanju pitanja grijanja u Srednjoškolskom centru "Golub Kureš" u Bileći.

novosti.rs