Protest u Albaniji zbog gradnje aerodroma koji ugrožava stanište ptica :: Semberija INFO ::

 

Protest u Albaniji zbog gradnje aerodroma koji ugrožava stanište ptica


TIRANA - Ekološki aktivisti protestovali su tokom vikenda na gradilištu novog aerodroma na jugu Albanije, koji treba da podstakne turizam, ali za koji tvrde da će ugroziti staništa za oko 200 vrsta ptica, uključujući flamingose i pelikane.

Zaštićena oblast Vjose-Narta, u blizini albanske obale Jadranskog mora, je ključna stanica migracijskog koridora za ptice koje lete od Afrike do sjevera Evrope i natrag, prenosi Rojters.

Tuda prolazi više od 200 ptičjih vrsta, od kojih se čak 33 nalaze na popisu posebno ugroženih, poput flamingosa i modronoge sabljarke koja se gnjezdi samo u području ušća rijeke Vjose u laguni Narta u Albaniji.

Vlasti grade aerodrom na samo pet kilometara od jadranske obale, sa netaknutim pješčanim plažama, za koje se ova siromašna balkanska država nada da će privući više stranih turista, navodi britanska agencija.

„Poruka onima koji misle da će ovaj aerodrom donijeti razvoj je da će u stvarnosti on donijeti samo uništenje“, rekao je turistički vodič Aljbin Kolja za Rojters, koji je protestovao danas sa više od 100 ekologa i ornitologa.

Evropska unija, kojoj Albanija namjerava da se jednog dana pridruži, poručila je da je projekat aerodroma, koji je pokrenut u decembru 2021. godine i koji treba da bude završen krajem 2024. godine, preduzet u suprotnosti sa nacionalnim i međunarodnim zakonima o zaštiti biodiverziteta.

Komitet Bernske konvencije, čiji je cilj zaštita evropskih divljih životinja i prirodnih staništa, saopštio je da bi Albanija trebalo da obustavi izgradnju aerodroma.

U novembru je albanski sud odbacio tužbu lokalnih nevladinih organizacija protiv izgradnje aerodroma, ali oni su najavili da će se žaliti na tu odluku, prenosi Rojters.

Švajcarska firma Mabetex, koja realizuje projekat, saopštila je da pravci poletanja i sletanja aviona sa ovog aerodroma neće uticati na puteve kretanja ptica.

Navedeno je da će se pista nalaziti 3,5 kilometara od rezervata za ptice i pet km od njihovih glavnih puteva migracija, navodi britanska agencija.


Nezavisne novine