Tuzla bira novog gradonačelnika, jedan kandidat obećava da će raditi bez plate :: Semberija INFO ::

 

Tuzla bira novog gradonačelnika, jedan kandidat obećava da će raditi bez plate


- Tuzla će početkom februara birati novog gradonačelnika, a do sada je poznato nekoliko kandidata koji pretendiraju na ovo mjesto. Još zvanično nisu potvrđena sva imena i svi kandidati.

Prvi koji se javno kandidovao na društvenim mrežama, a potom i zvanično, je Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke, koji se nezavisno kandidovao i koji obećava da će raditi bez plate i da ima program od čak 130 tačaka.

"Garancija svega onoga što pričam nije samo ovo što idem po terenu gotovo svaki dan, obilazim građane, pokazujem šta je negativno i šta ćemo to riješiti, nego i plan djelovanja od 130 tačaka, plus kapitalni projekti. Ovih 130 tačaka pokazuje šta se može uraditi u kratkom periodu sa vrlo malo novca", ubijeđen je Ajanović.

Kandidat je i Almir Arnaut, tuzlanski aktivista i predsjednik Udruženja"Velika djeca", koji je predao kandidaturu kao nezavisni kandidat.

"Moja očekivanja od izbora su da ovo što se događa u mom gradu da se promijeni, da prestane ilegalna gradnja, da se vjera vrati u džamije, da se sve u gradu Tuzli vrati istini. Korupcija i kriminal se širi Tuzlom. Ovo ne liči na grad, ovo je bezvlašće. Mi ćemo uvesti lokalnu samoupravu u mjesne zajednice. Vratit ćemo grad u ruke građana. To je naš cilj", rekao je ovaj kandidat.

Za izbore se prijavila i Naša stranka, a najizgledniji njihov kandidat je Omer Berbić, koji bi mogao biti kandidat šire koalicije.

"Ono što želimo da ponudimo ovdje je potpuno drugačiji pristup. Da depolitiziramo javna preduzeća, da radimo na javno-privatnom partnerstvu, na industrijskim zonama, da dovedemo investitore, da grad prodiše, kako u privrednom, tako i u kulturnom i sportskom smislu", rekao je ovaj mladi političar.

Na čelo Tuzle želi i Derviš Čičko, koji smatra da je sadašnja izvršna vlast zadnjih petnaest godina na čelu sa gradonačelnikom definitivno potrošena, potpuno negativno birokratizirana i bespovratno moralno, politički i menadžerski urušena do neprepoznatljivosti.

Gradski odbor SDP-a Tuzla je u srijedu potvrdio da je jednoglasno usvojio odluku da njihov kandidat bude Zijad Lugavić, koji trenutno obnaša funkciju v.d. gradonačelnika.  Koga će građani izabrati, znat će se 5. februara kada će biti prijevremeni izbori u Tuzli, osim koje u Tuzlanskom kantonu ima još i Srebrenik, koji bira isti dan novog gradonačelnika.

(Nezavisne)