Rio Tinto nije odustao od projekta litijuma u Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Rio Tinto nije odustao od projekta litijuma u Srbiji


- Generalni direktor Rio Tinta Jakob Stosholm izjavio je da ta rudarska kompanija nije odustala od litijumskog projekta Jadar, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila mogućnost da se taj projekat nastavi, izvještava Rojters.
 
"Nismo počeli radove na Jadru. Realnost je da je to nevjerovatan resurs. To treba svijetu, potrebno je Srbiji. Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali“, kazao je Stosholm na konferenciji za investitore u Sidneju, prenosi Tanjug.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da ne vidi šanse za oživljavanje litijumskog projekta Rio Tinta vrijednog 2,4 milijarde dolara, za koji su licence oduzete u januaru nakon protesta zbog zabrinutosti za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.
 
Anglo -australijska kompanija se prošle godine posvetila tom projektu pošto su se globalne rudarske firme okrenule metalima potrebnim za prelazak na zelenu energiju, uključujući litijum, koji se koristi za pravljenje baterija za električna vozila.
 
Rio je u julu saopštio da "istražuje sve opcije“ u Jadaru u nastojanju da riješi probleme lokalne zajednice.
 
Stosholm je, takođe, rekao investitorima da je vlada Kanade "veoma ushićena“ zbog razvoja kritičnih minerala važnih u tehnologiji, uključujući bakar, litijum, nikl i minerale rijetke zemlje.
 
Rio Tinto je u maju počeo u Kvebeku proizodnju skandijum oksida, koji se koristi za jačanje aluminijuma u industrijama poput vazduhoplovstva, navodi Rojters.

(Nezavisne novine)