Kfor: Razmatramo zahtjev Srbije za povratak vojske na KiM :: Semberija INFO ::

 

Kfor: Razmatramo zahtjev Srbije za povratak vojske na KiM


Kfor je danas potvrdio da je primio zahtjev Vlade Srbije za povratak srpskih snaga na KiM i poručio da ga trenutno razmatra.
 
"Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga ispitujemo. Kfor ostaje veoma oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji proizlazi od Ujedinjenih nacija", poručuju iz Kfora za prištinsku Kohu.
 
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević prethodno je danas rekao da je obavestio predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da je Komisija za primjenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova predala Kforu zahtjev u pisanom obliku za vraćanje do 1.000 pripadnika srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju.
 
Vlada Srbije donijela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbjednosti UN, Kforu uputi zahtjev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbjednosti na KiM.
 
Zahtjev je upuchen u trenutku kada Srbi sa sjevera KiM već sedmi dan protestuju na barikadama zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, ali i drugih Srba sa KiM i upada specijalnih jedinica kosovske policije na sjever.
 
Još jedan Srbin, nekadašnji policajac, uhapšen je danas u Sjevernoj Mitrovici, saznaje Kosovo onlajn.
 
 Prema informacijama Kosovo onlajn nekadašnji policajac Zoran Mihajlović, uhapšen je danas u Sjevernoj Mitrovici i za sada nije poznato šta se Mihajloviću stavlja na teret.

(Glas Srpske – Tanjug)