Za vojničke uniforme daju 28,4 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Za vojničke uniforme daju 28,4 miliona KM


- Pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH trebalo bi da dobiju nove uniforme, za šta je u ovoj i narednih deset godina predviđeno ukupno 28.405.000 KM.

Podsjetimo, o stanju uniformi koje koriste pripadnici OS BiH "Nezavisne novine" su nedavno pisale, kada su nam vojnici ispričali da su one pohabane, te da se čizme doslovno raspadaju.

Sudeći prema dokumentaciji Ministarstva odbrane (MO) BiH, prijedlog je da se za ovu godinu 800.000 KM neutrošenih sredstava preusmjeri u tu svrhu, plus u narednih devet godina iz budžeta odvoji po 2.840.500 KM, a zatim 2032. godine još 2.040.500 KM.

U obrazloženju Prijedloga odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta "Osiguranje nabavke nove terenske odore OS BiH", koji je u procesu konsultacija, navedeno je da su do sada OS BiH kroz program FMS opremane i nadopunjavane jedinstvenom terenskom uniformom od strane SAD.

Kako se dodaje, s obzirom na to da je trenutni dizajn, koji koristi OS BiH, prestao da bude dio opreme OS SAD, ne postoji mogućnost daljeg opremanja OS BiH.

OS BiH je, podsjetimo, još 2014. godine formirao Tim sa čijim radom je započeo proces usvajanja novog dizajna terenske uniforme OS BiH. 

"Tokom 2018. godine usvojen je novi dizajn, te su u budžetu za 2020. godinu planirana sredstva za početak nabavke terenskih uniformi za OS BiH", navode iz MO BiH.

Iz MO BiH priznaju da su zalihe jedinstvenih terenskih uniformi, dobijenih kroz program FMS i nabavku, iscrpljene, "pošto nije bilo zanavljanja zbog ograničenih budžetskih sredstva".

Pritom podsjećaju da su u budžetu za 2020. godinu planirana sredstva za nabavku jednog dijela uniformi po novom dizajnu, a uporedo sa tim procesom izmijenjen je Pravilnik o uniformama u OS BiH i u martu 2020. godine odobreni su tehnički uslovi za novu terensku uniformu, obuću i donje rublje.

"S obzirom na to da odobreni okvir budžetskih sredstava ne može osigurati opremanje OS BiH uniformama, MO BiH je donio odluku da se predloži opremanje OS BiH uniformama kroz višegodišnji projekat. Usvajanjem višegodišnjeg projekta osigurale bi se pretpostavke da nabavka predviđenih sredstava bude realizovana zahtijevanom dinamikom", ističu iz MO BiH.

Iskazali su i pregled potreba, gdje je navedeno da je u pitanju po 13.000 terenskih uniformi, kompleta čizama i donjeg veša.

"Na osnovu iskustava u protekle tri godine i dobijenih ponuda za izradu jedinstvenih terenskih uniformi, cijena jednog kompleta iznosiće oko 2.185 KM bez PDV-a. S obzirom na globalni poremećaj cijena na tržištu, moguća su povećanja cijena u periodu trajanja višegodišnjeg projekta", upozoravaju iz MO BiH.
Sve ovo, međutim, nije previše obradovalo sadašnjeg vojnika OS BiH.

"Uniforme su jako stare i nove će nam svakako dobro doći, ali ko zna šta će se od toga obistiniti, i što je ključno, kad će se desiti", priča ovaj vojnik za "Nezavisne novine". 

Uzeir Šandal, sindikalac u Ministarstvu odbrane BiH, kaže da je riječ o jako bitnoj vojnoj opremi.

"Uniforma pozitivno djeluje na pripadnike OS BiH, kako moralno i ljudski, tako i borbeno", rekao je Šandal za "Nezavisne novine".
 
(Nezavisne)