Vremena se mijenjaju: Doboj zanimljiva destinacija Mađarima :: Semberija INFO ::

 

Vremena se mijenjaju: Doboj zanimljiva destinacija Mađarima


- Nekada su Dobojlije masovno odlazile u šoping u Mađarsku, ali tri i po decenije kasnije ovaj grad na tri rijeke mogao bi postati zanimljiva destinacija Mađarima.

"To je, kako nam je predočeno, vezano za našu tvrđavu koja datira i koja je vezana za mađarsku kulturu i to je nešto što njih posebno privlači", kazao je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

On je dodao da su dobili poziv za sajam u Budimpešti, na kojem će Turistička organizacija imati priliku da se predstavi na štandu Vojvodine.

"Dosadašnja istorija Doboja zaslužuje puno više pažnje nego što smo do sada videli. Treba da 'menjamo naočare' kako bismo mogli što dublje kopati i istoriju Doboja približiti današnjem svetu. Bili smo nekoliko sati sa turističkim radnicima u dobojskom muzeju, bili smo gore na tvrđavi, šetali smo po gradu. Već vidimo veoma interesantne stvari i potreban vam je dobar marketing",  smatra Mikloš Bornemisa, predsjednik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte.

Prije tri i po decenije Dobojlije su masovno išle u Mađarsku, a na pitanje da li je moguće da sada Mađare dovedemo u Doboj, on odgovara:

"Naravno da možemo. Onaj period od prije 30 godina bih ja, što se turističke ponude, zaboravio. Mi, ako hoćemo da govorimo o Doboju, treba puno više da se vratimo u prošlost".

Bez kvalitetne vode nema ni turista jer je turizam interesantno i osjetljivo područje, smatraju gosti iz Mađarske, a bez investicija nema uspjeha.

"Sigurno je i to da pijaća voda na mestu gde hoćemo da razvijamo turizam mora biti dobrog kvaliteta. Više ili manje nečistoća i nedozvoljenih materija ima u pijaćim vodama kako na južnom delu Mađarske, tako i na severnom delu BiH, odnosno i u ovom delu RS. Moramo rešiti to prečišćavanje pijaće vode i očuvati kvalitet sadašnje pijaće vode. Naša iskustva i našu tehnologiju ćemo predložiti rukovodstvu Doboja. Rado ćemo učestvovati i pomoći Doboju da konkuriše prema evropskim fondovima za prečišćavanje otpadnih voda", rekao je Bornemisa.

"Jako smo zainteresovani i za druge infrastrukturne projekte kako bismo mogli aplicirati kao nečlanica EU preko njihove komore prema određenim fondovima u EU", naveo je Kovačević.

(Nezavisne)