Tehnologija će olakšati putovanja? Mobilni telefon umjesto pasoša :: Semberija INFO ::

 

Tehnologija će olakšati putovanja? Mobilni telefon umjesto pasoša


Hrvatska i Finska, kao i Holandija i Kanada, dobile su pilot projekte za razvoj digitalnih pasoša na mobilnim telefonima, čiji je krajnji cilj korišćenje najnovije tehnologije za olakšanje putovanja i poboljšanje bezbjednosti putnika.
 
Hrvatski građani će među prvima u Evropskoj uniji moći da koriste digitalnu putnu kartu u svom digitalnom novčaniku na mobilnom telefonu. Digitalna putna isprava omogućava putnicima da, na primjer, unaprijed najave dolazak u neku državu i na taj način maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prelaza.
 
Projekat u Hrvatskoj je tek u razvoju, u pitanju je zahtevan poduhvat, u kojem tek predstoje razvoj i brojna testiranja, zbog čega je Evropska komisija odobrila finansiranje u iznos od skoro 2,3 miliona evra.
 
Kako je objašnjeno, pilot projekti koje će realizovati Hrvatska i Finska, kao i Holandija i Kanada, imaju za cilj implementaciju digitalnih putničkih akreditacija, čija je virtuelna komponenta povezana sa e-pasošem, odnosno sadrži delimični kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica u e-pasošima.

(Glas Srpske – b92)