Ispunjeni svi uslovi za pad cijena namirnica u BiH :: Semberija INFO ::

 

Ispunjeni svi uslovi za pad cijena namirnica u BiH


- Nakon osjetnog pada cijena goriva ispunjeni su uslovi da se isto dogodi i s osnovnim prehrambenim namirnicama i ostalom robom koju svakodnevno kupujemo.

Poručuju to nadležni, ali i borci za zaštitu potrošača, koji ističu da su na potezu proizvođači i trgovci, koji svoje apetite moraju smanjiti jer su dizali cijene kada su poskupljivali naftni derivati.

Argumenti za to i te kako postoje: dizel je prije nekoliko mjeseci u prosjeku koštao 3,50 KM, a juče je, recimo u Bijeljini, za litar ovog goriva trebalo izdvojiti od 2,76, u Banjaluci od 2,80, u Sarajevu od 2,81 itd. Benzini su, naravno, znatno jeftiniji.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana "Oaza" Trebinje, kaže da bi, po automatizmu, cijene trebalo da idu ka dolje.

"Kada gorivu cijena ode gore i za 0,05 KM, odmah podižu cijenu ostale robe. Isto tako bi trebalo sada da ih spuste, ali im to ne odgovara, nego ćute", rekla je Ilijićeva za "Nezavisne novine".

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne, takođe poručuje da su se stekli uslovi za pojeftinjenja.

"Štaviše, kada je riječ o velikom broju prehrambenih proizvoda, nije bilo uslova ni da se dignu cijene. Recimo, BiH je značajan proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda pa nije bilo osnova da se cijena mlijeka udupla", rekao je Arnautović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, na potezu je inspekcija.

"Ovo je vrijeme kada bi inspekcije trebale puno jače i kvalitetnije da rade. Hitno je neophodno kontrolisati cijene, pogotovo sada pred novogodišnje praznike. Cijene su katastrofalne", poručuje Arnautović.

Ekonomista Admir Čavalić ističe da su realna očekivanja da dođe do pojeftinjenja u BiH pogotovo jer se, kako kaže, bilježi pad cijena prehrambenih proizvoda na globalnom tržištu.

"Vjerujem da će ponuđači čim prije reagovati i moguće je očekivati deflaciju u određenim oblastima, negdje više, negdje manje", rekao je Čavalić za "Nezavisne novine".

Nižim cijenama nadaju se i u resornom ministarstvu. U proteklih nekoliko dana, podsjećaju, došlo je do značajnog pada cijena goriva na benzinskim pumpnim stanicama u Srpskoj i BiH, ali i u regionu. Nadaju se da će i u narednom periodu cijene na globalnom tržištu nafte i naftnih derivata biti na ovom nivou ili u padu, te da će se tako kretati i cijene na domaćim pumpama.

"Očekujemo da ovakvo kretanje cijena goriva u narednom periodu dovede i do pada cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, s aspekta smanjenja zavisnih troškova koji nastaju tokom pripreme robe za stavljanje u promet, a u kojima troškovi transporta predstavljaju značajnu komponentu", rekli su za "Nezavisne novine" iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

S druge strane, kako ističu, jako je teško prognozirati dinamiku kojom će se realizovati ova smanjenja cijena drugih proizvoda, uzimajući u obzir zalihe koje su domaći trgovci nabavili u prethodnom periodu, ali i to da je privreda Republike Srpske u ovom segmentu uvozno orijentisana, te da, kako navode, "kao malo tržište kakvo jesmo teško možemo uticati na smanjenje cijene uvozne robe".

"Svakako, inspekcijski organi u Republici Srpskoj će na terenu nastaviti sa kontrolom poštovanja uredbi o ograničenju marže na osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate, te sankcionisati sve one koji ne budu poštovali propisane marže", naglašavaju iz resornog ministarstva.

Podsjetimo, na adrese benzinskih pumpi i tržnih centara u Srpskoj u proteklom periodu stigle su kazne teške 3,21 milion maraka zbog formiranja viših cijena od dozvoljenih.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da republički tržišni inspektori intenzivno kontrolišu formiranje cijena na benzinskim pumpama i u tržnim centrima, odnosno marketima. Kada je riječ o tržnim centrima, odnosno marketima, inspektori su kontrolisali njih 178, a čak u 118 slučajeva utvrđeno je kršenje propisa.

(Nezavisne)