Strmoglav pad dolara tek zrno nade za BiH :: Semberija INFO ::

 

Strmoglav pad dolara tek zrno nade za BiH


​- To što je dolarski indeks prošle sedmice zabilježio najgoru nedjelju u posljednjih skoro dvije i po godine, s padom od čak četiri odsto, predstavlja tek zrno nade za bh. građane i privredu, smatraju analitičari.

Sudeći prema njihovim riječima, po ovom se jutru dan ipak ne poznaje, a da su u pravu, svjedoči i podatak da se dolar, u odnosu na konkurentske valute, juče blago oporavio. Ipak, ohrabrujuće je da je, napokon, evro ponovo nadjačao dolar (jedan evro juče je bio vrijedan koliko i 1,03 američka dolara).

U svakom slučaju, prema riječima stručnjaka, upitno je kako će dolar kotirati u budućnosti, ali bi nastavak njegovog pada donio nekoliko pozitivnih trendova u BiH.

Jedino što bi u prvi mah trebalo da osjetimo jeste to što se očekuje da će gorivo na benzinskim pumpama u Srpskoj pojeftiniti narednih dana.

Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, precizirao je da je uzrok takvog trenda pad dolara.

"Međutim, cijena barela je u konstantnom rastu, ali očekujemo da bi gorivo trebalo da pojeftini za tri do četiri feninga u narednih nekoliko dana", rekao je Vučković za "Nezavisne novine".

Ekonomista Admir Čavalić kaže da je još rano prognozirati dalje trendove kada je riječ o odnosu dolara i evra.

"Generalno, s pozicije BiH, pad dolara čini naš uvoz, izražen u toj valuti, dosta jeftinijim, gdje posebno mislim na naftu i naftne derivate. Naravno da bi nam pogodovalo da se nastavi sa ovom tendencijom", naveo je Čavalić za "Nezavisne novine".

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, kaže da novonastala situacija neće uticati na BiH, osim što nam je, uslovno rečeno, indirektno bolje, jer je naša valuta vezana za evro, a što je ta valuta jača, jača je i marka na izvoznom tržištu.

"Indirektno, nama odgovara slabiji dolar u odnosu na evro, jer nam je fiksno povezana marka sa evrom", naveo je Kutle za "Nezavisne novine".

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, kaže da pad dolara predstavlja dobru vijest.

"Koliko će to da opstane, koliko će dugo trajati, to je pitanje. Sva ova situacija u vezi sa dešavanjima u Ukrajini daje dozu neizvjesnosti, tako da je vrlo teško davati bilo kakve prognoze. Cijene energenata su na veoma visokom nivou, pitanje je koliko će ovi procesi trajati. Inflacija je rezultat globalnih promjena, možemo se nadati da će se ona zaustaviti, ali da će početi da se smanjuje, teško je očekivati", naveo je Račić za "Nezavisne novine".

Teško je, istovremeno, i dati prognoze o kretanjima vrijednosti dolara u narednom periodu. On se, istina, blago oporavio juče prema konkurentskim valutama nakon što je član Borda guvernera Federalnih rezervi Kristofer Voler izjavio da centralna banka SAD neće ublažiti bitku protiv inflacije, što je navelo dio investitora da procijene da je nagla rasprodaja prošle nedjelje vjerovatno bila pretjerana.

Naime, dolarski indeks, koji je prošle nedjelje zabilježio najgoru sedmicu u posljednjih skoro dvije i po godine s padom od čak četiri odsto, porastao je juče ujutru na azijskom trgovanju prema korpi vodećih rivala za 0,234 odsto.

Voler je u nedjelju izjavio da je prošlonedjeljni pokazatelj o inflaciji "samo jedan od podataka" koje treba pratiti i da će biti potrebno još mnogo sličnih podataka da bi se ubjedljivo potvrdilo da inflacija usporava.
 
(Nezavisne)