Sarajevo, Beograd i Zagreb ponovo među najzagađenijim gradovima na svijetu :: Semberija INFO ::

 

Sarajevo, Beograd i Zagreb ponovo među najzagađenijim gradovima na svijetu


SARAJEVO- Sarajevo, Zagreb i Beograd u ponedjeljak su se ponovo našli na listi najzagađenijih velikih i glavnih gradova na svijetu, podaci su portala IQAir.


Sarajevo je u ponedjeljak ujutro bilo na prvom mjestu na listi najzagađenijih gradova, a kvalitet vazduhua u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocijenjen je kao nezdrav, s indeksom kvaliteta 172.

Glavni grad Hrvatske je na trećem mjestu, a indeks kvaliteta vazduha u ponedjeljak ujutro iznosio je 164 i ocijenjen je kao nezdrav.

Među najzagađenijim gradovima na svijetu je i glavni grad Srbije, Beograd koji se nalazi na šestom mjestu s indeksom kvaliteta vazduha 157.

Među ostalim najzagađenijim gradovima su indijski Mumbai, Delhi i Kalkota, kao i VroclaV (Poljska), Berlin (Njemačka), Sofija (Bugarska) i Amsterdam (Holandija).

Švajcarski IQAir ima više od 10.000 mjernih stanica i prikazuje kvalitet vazduha širom svijeta.

U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica.

Kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada te individualna ložišta.


Anadolija / Glas Srpske