U SRPSKOJ 70.000 OBOLjELIH OD DIJABETESA :: Semberija INFO ::

 

U SRPSKOJ 70.000 OBOLjELIH OD DIJABETESA


Foto: Ilustracija
U Srpskoj je do kraja prošle godine bilo 70.007 oboljelih od dijabetes melitusa, a najveći broj prijavljenih je iz Doboja, zatim iz Banjaluke, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Trebinja i Foče.

Tokom prošle godine, u RS je prijavljeno 407 novih slučajeva, od čega
 
39 tip 1, a 368 tip 2, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.
 
– Analizom podataka o tipu dijabetesa, od ukupnog broja prijavljenih 16.776 ili 24 odsto je tip 1, a 53.231 ili 76 odsto je tip 2. Prema polnoj strukturi, 38.380 ili 55 odsto su osobe ženskog, a 31.627 ili 45 odsto  muškog pola. Prema starosnim grupama, najveći broj oboljelih je registrovan u sedmoj deceniji života – kažu u IJZ Srpske i dodaju.

Dijabetes melitus je hronična nezarazna bolest zbog koje organizam ne može proizvesti dovoljno inzulina za kontrolu nivoa glukoze u krvi.
 
– Nastaje udruženim djelovanjem genetskih i mnogobrojnih faktora sredine, a manifestuje se karakterističnom kliničkom slikom sa progresivnim razvojem komplikacija, kroz procese ateroskleroze i mikroangiopatije. Postoje dvije vrste dijabetesa – tip 1 koji zahtijeva svakodnevnu primjenu injekcija ili pumpe i tip 2 koji se može kontrolisati održavanjem dobre i pravilne ishrane ili upotrebom određenih lijekova – ističu u ovom institutu i dodaju da je vrlo važno da osobe s dijabetesom svoje stanje drže pod kontrolom, kako bi smanjile i izbjegle dugoročne komplikacije.

(Srpska Info)