Trojica mladića iz Tešnja vode uspješnu kompaniju, jedinstvenu u BiH :: Semberija INFO ::

 

Trojica mladića iz Tešnja vode uspješnu kompaniju, jedinstvenu u BiH


Uz želju i volju da izgrade bolju budućnost u našoj zemlji, trojica mladića iz Tešnja osnovala su i vode uspješnu tvrtku za izradu CNC mašina, jedinstvenu u našoj zemlji. Čitav proces od izrade do programiranja rade sami, a sve sukladno s potrebama kupca.

Upravo s ovom idejom su Medin, Harun i Muhamed u svojim dvadesetim godinama, u Tešnju, pokrenuli sopstvenu kompaniju "MHM robotics" koja se bavi izradom namjenskih CNC mašina za tekstilnu, drvnu i metalnu industriju.

"Naše mašine su otprlike od nule do konačnog proizvoda, mi se bavimo proizvodnjom konstrukcija za naše mašine, na kraju krajeva, programiranje. Samo nas trojica", ističe Muhamed ljevaković, ekonomista i ravnatelj tvrtke "MHM Robotics".

"Počinjemo sa ručnim crtežima, ja radim mehanički dio te mašine, u konsultaciji sa kolegom radimo elektronske komponente, usavršavamo to sve, dok naš treći kolega vodi računa o finansijama, o ekonomskoj isplativosti", priča Harun Hatkić, inženjer mašinstva.

Pravno, firma postoji tek dva mjeseca, ali sama ideja već dvije godine. Počeli su iz garaže, istraživali tržište, radili i učili... Sada sklapaju poslove i sa firmama iz regiona. Ipak, zahvalnost duguju lokalnim privrednicima koji su im na početku ustupili svoje resurse, dok su učili zanat i, kako kažu, stvarali ime, jer sada konkurentnost na tržištu zavisi isključivo od stepena tehnološke razvijenosti.

"Svjedoci smo da se tehnologija mijenja i samim tim moramo i mi razvijati tehnologije kako bi ih implementirali na svojim mašinama. Automatizacija procesa nudi niz benefita koji mi dajemo kupcima, povećanje kapaciteta produktivnosti i efikasnosti, a pored toga povećanje kvaliteta i smanjenje rizika od nedostatka radne snage", navodi Medin Zukanović, magistar mašinstva.

"O svemu se mora razmišljati, jer je to ipak proizvodnja nečega za nekog krajnjeg kupca, gdje mi dajemo garanciju na godinu dana-dvije, gdje moramo servisirati te mašine, gdje mi moramo na kraju krajeva stajati kao tim, kao firma iza tih naših proizvoda", naglašava Muhamed.

Iako se Medin usavršavao u zapadnim zemljama, odlučio je ostati ovdje, u Tešnju, jer posla u njihovoj branši ima. Ističe ako ga nema, stvorite ga sami.

"Često spominjem jednu anegdotu: Ako je čovjeku hladno u našoj, on može otići u komšijinu kuću, ali moramo se vratit u hladnu. Naš cilj je bio da pravimo toplu kuću, da poboljšavamo uvjete naše proizvodnje, našeg tržišta u tom tehnološkom smislu", kaže Medin.

"Po završavanju fakulteta, čovjek se sve više opterećuje kako će dalje, šta će dalje, tako da - što ranije se počne razmišljati o budućnosti, bolje će biti", ističe Harun.

Već sada, ističu, imaju pune ruke posla. Uloženo su davno vratili, tako da će kapacitete sigurno širiti. Cilj im je zapošljavanje mladih stručnih, ali kako ističu, poduzetnih i kretivnih ljudi kako bi zajedno gradili i sebe, ali i svjetliju budućnost u našoj zemlji.


BHRT