FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS, FILIJALA BIJELjINA: NA GODIŠNjI ODMOR S INO OBRASCEM :: Semberija INFO ::

 

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS, FILIJALA BIJELjINA: NA GODIŠNjI ODMOR S INO OBRASCEM


Kako zbog povrede ili bolesti ljetovanje ne bi postalo noćna mora, naši osiguranici bi prije odlaska u inostranstvo trebalo da izvade besplatne ino obrasce i tako izbjegnu troškove liječenja, savjetuju iz Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.



Iz Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske podsjećaju da nije pametno putovati u inostranstvo bez osiguranja.
-Podsjećam naše osiguranike da za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna, neodložna medicinska pomoć, i to u onim zemljama sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisan sporazum, kaže Nada Milošević, rukovodilac Filijale Fonda zdravstvenog osigurabja Republike Srpske u Bijeljini.



Ona savjetuje da prije polaska na put osigurano lice treba da se javi svom porodičnom ljekaru koji će mu izdati uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno, o sposobnosti za put. Prema njenim riječima, osiguranom licu će se izdati uvjerenje da je sposoban za put čak i u slučaju da boluje od neke hronične ili akutne bolesti, ali pod uslovom da se ne nalazi u stanju koje zahtijeva liječenje ili smještaj u bolnicu odmah po dolasku u inostranstvo.

Na osnovu uvjerenja porodičnog ljekara u nadležnoj poslovnici FZO RS osiguraniku će izdati tzv. ino obrazac. Ino obrazac se, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, kao što su godišnji odmori, može izdati za period do 60 dana u toku jedne godine. Govoreći o broju dana,  pojašnjavaju da se ino ovrazac može izdati više puta u toku godine, ali ukupan broj dana ne može biti preko 60. 

-S ino obrascem se treba javiti zdravstvenom osiguranju zemlje u koju se putuje, a oni će na osnovu njega izdati bolesnički list koji se koristi poput zdravstvene knjižice, naravno u slučaju da zatreba neodložna ljekarska pomoć u vrijeme boravka u inostranstvu. Takođe, u izuzetnim slučajevima, naš osiguranik ino obrazac može dati i direktno zdravstvenoj ustanovi u kojoj zatraži ljekarsku pomoć, a onda će zdravstvena ustanova kontaktirati nadležno zdravstveno osiguranje te zemlje. Zatim, ukoliko se desi da našem osiguraniku i pored ino obrasca naplate pruženu hitnu zdravstvenu uslugu u zemlji koja sa BiH ima potpisan sporazum, po povratku u Republiku Srpsku može da podnese zahtjev za refundaciju troškova, pojašnjava Nada Milošević dodavši da je primjetna povećana svijest građana o važnosti zdravstvenog osiguranja. 

-Da je povećana svijest osiguranika o značaju zdravstvenog osiguranja, naročito za vrijeme boravka u inostranstvu gdje su zdravstvene usluge izuzetno skupe, potvrđuju i podaci o broju izdanih obrazaca. Naime, iz godine u godinu izdaje se sve veći broj obrazaca pa je, primjera radi, u toku prošle godine izdato 52.035 obrazaca, dok je taj broj 2017. godine iznosio 48.300 obrazaca, precizira Nada Milošević navodeći da se najveći broj ino obrazaca izdaje za Crnu Goru i Hrvatsku, zatim Srbiju, Njemačku, Austriju i Sloveniju.   

Zemlje sa kojima su potpisani sporazumi

Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Rumunijom, Turskom, Holandijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom, te prije polaska u ove zemlje može se dobiti ino obrazac.
U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da, takođe, i osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond ne izdaje ino obrasce, jer je međunarodnim sporazumima to pitanje drugačije regulisano- potrebno je kod sebe imati pasoš BiH.

Semberija INFO/M. Rešidović