Priština uručuje opomene zbog tablica; Vojska Srbije u pripravnosti :: Semberija INFO ::

 

Priština uručuje opomene zbog tablica; Vojska Srbije u pripravnosti


Predsjednik Srbije kao vrhovni komandant izdao je naredbu Vojsci Srbije da bude u pripravnosti zbog situacije na Kosovu, odnosno da podigne stepen borbene gotovosti na onaj nivo da može da odgovori na svaki zadatak, rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, prenose beogradski mediji.

Od ponoći je Priština počela primjenu novih mjera za preregistraciju vozila sa srpskih na lokalne, takozvane RKS tablice, a kosovska policija počela je da uručuje opomene zbog tablica.

Kosovska policija počela je na administrativnim prelazima da uručuje vozačima sa registarskim tablicama gradova sa sjevera Kosmeta opomene i potvrde da su obaviješteni da treba da preregistruju vozilo.

- Imamo informaciju da je kosovska policija na administrativnom prelazu Jarinje i Brnjak krenula sa uručivanjem ovih opomena – ono što je sigurno u ovom trenutku jeste da to neće promijeniti bilo kakav stav Srba na KiM, naročito na sjeveru KiM po pitanju preregistracije - rekao je predsjednik Opštine Sjeverna Mitrovica Milan Radojević.

- Pričali smo i sa građanima, oni su riješili da neće mijenjati tablice, nadaju se da će doći do nekog kompromisnog rješenja i doći do nekog dogovora - istakao je novinar TV Most Lazar Stević.

Iz Prištine je saopšteno da je preregistracija moguća do 21. aprila sljedeće godine, a da od 21. novembra počinje kažnjavanje vozača sa 150 evra, ako na vozilima budu imali tablice početnih slova gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije. Srbi na sjeveru Kosmeta nisu nikome prijetnja i sa naše strane neće biti nikakvih incidenata ni problema sve dok ne bude izrečena prva kazna, ističe predsjednik opštine Sjeverna Mitrovica. Podsjeća da je Priština u prethodnom periodu postavila više baza na sjeveru Kosmeta i dovela jedinice iz drugih krajeva.

- Ono što možemo očekivati jeste da te specijalne jedinice pokušavaju da uruče i ove opomene, ali i da izreknu prve kazne. Sa naše strane, mi zaista se nadamo da će u ove tri nedjelje međunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da spriječi bilo kakve tenzije na terenu jer ono čemu danas svjedočimo jeste upornost Aljbina Kurtija da nastavi sa implementacijom ove odluke, iako se ona ne može sporovesti na terenu, iz više razloga - istakao je Radojević.

Sprovođenjem ove odredbe doprinosi se narušavanju bezbjednosne situacije, ocjenjuje Radojević i ističe da je u interesu Srba mir i stabilnost.
 
(RTRS)