NjEMAČKA OGRANIČAVA CIJENE GASA ZA KOMPANIJE I DOMAĆINSTVA :: Semberija INFO ::

 

NjEMAČKA OGRANIČAVA CIJENE GASA ZA KOMPANIJE I DOMAĆINSTVA


Njemačka vlada se u principu složila da uvede gornju granicu cijene gasa za oko 25.000 velikih industrijskih kompanija od 1. januara 2023. godine, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije, nakon što je stručna komisija predstavila svoje prijedloge u Berlinu.

Ministarstvo je navelo da će vlada izvršiti neka tehnička prilagođavanja u vezi s inicijalnim predlogom komisije, te da će ograničiti cijenu gasa na sedam evrocenti po kilovat-satu za 70 posto potrošnje kompanija zabilježene u 2021, prenosi Rojters.

Da bi kompanije ostvarile pravo na korišćenje ove mjere, komisija je predvidjela određene uslove uključujući obavezu da zadrže 90 posto radnih mjesta u periodu od godinu dana i da zadrže postojeće pogone u Njemačkoj.

Komisija je takođe predložila da se cijena gasa za domaćinstva ograniči na 12 evrocenti po kilovat-satu za 80 odsto osnovne potrošnje domaćinstava od marta 2023. najmanje do kraja aprila 2024.

Pored toga, jednokratna pomoć domaćionstvima u visini jednomjesečnog računa za gas trebalo bi da bude isplaćena do 20. decembra ove godine, navela je komisija u svom izvještaju na 34 stranice.

Komisija je predložila takođe uvođenje bonusa za uštedu gasa za neke grupe potrošača davanjem fiksnih finansijskih podsticaja onima koji uštede 20 pošto ili više gasa u odnosu na njihovu potrošnju u 2021.

(Tanjug)