TRUDNICE U SRPSKOJ JOŠ UVIJEK ČEKAJU NA BESPLATNE PRENATALNE TESTOVE :: Semberija INFO ::

 

TRUDNICE U SRPSKOJ JOŠ UVIJEK ČEKAJU NA BESPLATNE PRENATALNE TESTOVE


Foto: Ilustracija
Iako je novi Zakon o zdravstvenom osiguranju usvojen prije mjesec i po dana, trudnice u Srpskoj još nemaju pravo na besplatan prenatalni test, kao ni informacije o tome kada bi primjena istog trebala početi.

“Bila sam presrećna kada sam ostala trudna. Međutim, odmah su me bombardovali raznim informacijama o potencijalnim rizicima. Prvo sam uradila dabl test, koji daje statistički rezultat mogućnosti da beba ima neku anomaliju. Iako je na ultrazvuku sve bilo u redu, dobila sam loš rezultat dabl testa zbog rizika godina (40). Dabl testovi nisu toliko pouzdani, jer govore samo o mogućnosti na osnovu više faktora rizika koje objedinjuju. Preporučena mi je amniocinteza, što sam u startu odbila, jer se radi o invazivnom zahvatu, a nisam željela da rizikujem da se bilo šta desi bebi. Tada sam saznala i za prenatalne testove koji nisu invazivni i rade se na osnovu uzorka majčine krvi u kojem se izoluje DNK bebe“, ispričala nam je jedna Banjalučanka.
 
Nakon preporuka doktorke i genetičara, uradila je prenatalni test u jednoj banjalučkoj laboratoriji, a njegova cijena je bila 1250 KM.
 
„Svjesna sam da nemaju svi mogućnost da ga plate. Čula sam da je usvojen program podrške trudnicama i to me jako obradovalo, zato što znam da većina trudnica želi da uradi ovaj test, ali da nema toliki novac. Podržavam tu odluku i nadam se da će uskoro definisati smjernice za refundaciju. Trudnoća je divan period i svakoj trudnici treba obezbijediti uslove da što relaksiranije dočeka svoju bebu“, rekla nam je ova trudnica.
 
Međutim, kako su za Mondo rekli u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) trudnice koje su od usvajanja Zakona do sada uradile prenatalne testove neće moći refundirati novac. 
 
"To znači da će se ovo pravo u praksi početi primjenjivati onog momenta kada se usvoji program, što zavisi i od drugih okolnosti, ne samo od FZO RS. Napominjemo, da će FZO RS finansirati ovo pravo kada se usvoji program, tako da nije predviđena refundacija urađenih testova", naglasili su u Fondu.

Kako su naveli, prije primjene moraju se utvrditi indikacije i način ostvarivanja ovog prava, te donijeti Odluka Vlade Republike Srpske o načinu finansiranju ovog programa. 
 
"Trenutno zdravstvena struka, tačnije ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra rade na definisanju kriterijuma koji podrazumijevaju ko će imati pravo na finansiranje neinvanzivnih prenatalnih testova, a nedavno je i održan sastanak na ovu temu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Pored kriterijuma, cilj je da se utvrdi i procedura odobravanja prenatalnih testova gdje će veliku ulogu da imati UKC RS i javne bolnice, jer je zamišljeno da se ova usluga radi u javnim zdravstvenim ustanovama", rečeno je u FZO RS.
 
Kako su naveli, tek nakon navedenih procedura, Upravni odbor FZO RS će uz saglasnost resornog ministra, da usvoji pomenuti program.
 
"Fond će čim budu završene sve procedure koje su predviđene zakonom, javnost blagovremeno obavijestiti o svim detaljima, svjesni velikog interesovanja za ovu temu", rekli su za naš portal iz Fonda zdravstvenog osiguranja, napominjući da su u prethodnom periodu bili velika podrška trudnicama kroz brojne konkretne mjere.

ŠTA JE PRENATALNI TEST?

Prenatalni test je namijenjen svim trudnicama koje žele sigurnu i bezbrižnu trudnoću. Posebno se preporučuje trudnicama sa lošim nalazom dabl i/ili tripl testa, trudnicama sa opterećenom porodičnom anamnezom, trudnicama starijim od 35 godina, u trudnoćama začetim postupkom vantjelesne oplodnje, kao i trudnicama koje su imale prethodne slučajeve spontanih pobačaja.

(Mondo)