DRŽAVNI SLUŽBENICI RS USAVRŠAVAĆE SE U SRBIJI :: Semberija INFO ::

 

DRŽAVNI SLUŽBENICI RS USAVRŠAVAĆE SE U SRBIJI


Državni službenici u Republici Srpskoj uskoro će moći da se usavršavaju i uče nove vještine u Srbiji, zahvaljujući memorandumu o saradnji koji su nedavno potpisali Nacionalna akademija za javnu upravu Republike Srbije i  Agencija za državnu upravu Republike Srpske.
 
Neke od glavnih koristi takvog memoranduma su provođenje zajedničkih programa stručnog usavršavanja, ali i razmjena dobre prakse i iskustava u ovoj oblasti, te razmjena državnih službenika upućivanjem na stažiranje, objašnjava za Srpskainfo direktor Agencije za državnu upravu RS Aleksandar Radeta.

– Značaj ovakve saradnje je u tome da i jedni i drugi možemo ubuduće koristiti zajedničke predavače i iskustva, razne modalitete obuka, programe i sve ostalo, te da ne moramo iznova tražiti te predavače i takoreći izmišljati toplu vodu, već možemo da koristimo dobre prakse jednih i drugih, da se pomogne u usavršavanju državnih službenika. A kada se državni službenici usavršavaju, treba manje zapošljavanja i to je i u funkciji stabilizacije i uštede u sredstvima. Mnogo je lakše obučiti ljude nekoj novoj vještini nego zapošljavati nove s tim vještinama – kaže Radeta.

Po njegovim riječima, obučavanje i usavršavanje službenika iz RS ovim bi trebalo da bude znatno olakšano.
 
– Recimo, umjesto da plaćamo stručnjake raznih profila koji bi obučavali naše državne službenike, bićemo u mogućnosti da te službenike pošaljemo na obuku u Srbiju, gdje već imaju angažovane i plaćene te stručnjake, što znači da ćemo imati i besplatne obuke. Osim toga, predavači Nacionalne akademije iz Srbije iz raznih oblasti će dolaziti kod nas da predaju i da nam na taj način pomognu – ističe Radeta.

Kada se unapređuju kompetencije zaposlenih u javnoj upravi, dodaje, obezbjeđuje se i bolji kvalitet usluga koje javna uprava pruža građanima i privredi.

Nacionalna akademija za javnu upravu Srbije je centralna institucija sistema stručnog usavršavanja u javnoj upravi Srbije, sa statusom javno priznatog organizatora aktivnosti neformalnog obrazovanja odraslih, koja radi od početka prošle godine.

(Srpska info)