Zaustavljen izvoz malina u Evropu :: Semberija INFO ::

 

Zaustavljen izvoz malina u Evropu


- Proizvođači malina na području Unsko-sanskog kantona ponovo su u problemima zbog toga što je trenutno stopiran izvoz na evropsko tržište, kaže Enes Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK.

"Trenutno je situacija takva da otkupljivači ne mogu da izvezu otkupljenu malinu jer ne postoji interesovanje na tržištu. Šta je tome doprinijelo, možemo samo da nagađamo, ali je sigurno uticala ova globalna situacija i ekonomska kriza u svijetu", kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, otkupljivači su u proteklom perodu otkupili cjelokupan urod maline, ali je problem što malinarima nisu isplaćena sva dugovanja.

"Malina je sada u hladnjačama kod otkupljivača, a proizvođačima je isplaćen avans od pet do šest maraka po kilogramu, a dogovorena cijena je 10 maraka. S obzirom na situaciju, krajnje je neizvjesno da li će biti isplaćen ostatak, jer otkupljivači su u velikim problemima", kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija se već odrazila na planove proizvođača, tako da neki već odustaju i uništavaju malinjake.

"Očekivanja su bila da će i ovo biti dobra godina, nakon što je prošle došlo do revitalizacije proizvodnje, međutim globalna situacija ponovo gasi malinarstvo. Pitanje je ko će nastaviti, jer su troškovi proizvodnje značajno povećani zbog poskupljenja, a kako vidimo upitno je da li će sve biti naplaćeno", kaže Mahmutović.

Dodaje kako je pozitivno što je malina uvrštena u sistem poticaja, koji su već isplaćeni proizvođačima, ali ni to ne može da pokrije sve troškove. Inače, protekla godina je označila prekretnicu u ovoj vrsti proizvodnje na području USK, jer se povećala otkupna cijena, pa je tako proizvedeno oko 800 tona maline. Ipak, daleko je to još od onih zlatnih godina kada je Unsko-sanski kanton proizvodio oko 3.500 tona, a posljednje dešavanja prijete da ponovo reduciraju ovu oblast poljoprivredne proizvodnje.

(Nezavisne)