NI PIJACE NISU ŠTO SU BILE: CIJENE POVRĆA "ZAPAPRILE" KUĆNE BUDžETE GRAĐANIMA SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

NI PIJACE NISU ŠTO SU BILE: CIJENE POVRĆA "ZAPAPRILE" KUĆNE BUDžETE GRAĐANIMA SRPSKE


Rekordne cijene hrane zabilježene su ove godine ne samo u prodavnicama i marketima, nego i na zelenim pijacama, na kojima povrće nikada nije bilo skuplje.

Luksuz je, praktično, postalo čak i ono „najobičnije“ povrće, poput krompira, luka, mrkve, kupusa, koje koje su domaćice u nekim boljim vremenima pazarile po pune cegere, a sad ga, praktično, kupuju na komad.  

Primjera radi, kilogram glamočkog krompira ide i do 2,5 KM, dok su ovdašnje sorte jeftinije. Kilogram kupusa je 1,5 maraka, a crveni luk košta 1,5-2 KM. Kilogram žutih paprika i mrkve ide 2,5 do tri, a paradajza do 3,5 KM. Po četiri KM treba izdvojiti za kilogram mahuna, zelene salate ili krastavaca, dok je spanać šest, a peršun sedam KM. Pasulj se, u zavisnosti od vrste, kreće od sedam do 10 KM, a 10 KM košta i kilogram bijelog luka.  

Poređenja radi, lani je u ovo doba kilogram krastavaca koštao 1,5-2,5, a paprika 1,5 do dvije KM.

– Nekih ranijih godina sam gotovo svo povrće nabavljala na pijaci, i to je bio neki ritual, u kojem sam uživala. Međutim, u proteklih par godina cijene samo rastu, pa sada češće pazarim u marketima, jer je jeftinije.

Tržnica je postala skupo mjesto za kupovinu, tako da su rijetki oni koji zelenišom svakodnevno mogu da se snabdijevaju na ovim mjestima. Ljudi, jednostavno, nemaju para da kilogram nekog povrća, ma koliko ono bilo kvalitetno, plaćaju, na primjer, šest, osam ili 10 KM. Ponekad, nekoliko puta obiđem sve tezge, ne bi li negdje našla nešto jeftinije. Takođe, ranije nisam gledala koliko povrća stavljam u čorbu, a sad stavim po koji komadić, i dosta – kaže Vinka D, penzionerka iz Banjaluke.

Povrtari ističu da je povrće skupo zbog loše godine, odnosno suše koja je ove godine uništila dobar dio prinosa.

– Zbog ekstremnih temperatura, povrće je stradalo i kod onih koji imaju sisteme za navodnjavanje, jer i pored navodnjavanja neke kulture ne mogu da podnesu visoke temperature. Prinos krompira je za 20 do 30 odsto manji od očekivanog. Takođe, ugrožene su i kasnije sorte mnogih povrtarskih kultura na otvorenom, poput kupusa, paprike, paradajza. Proizvođači ovu godinu završavaju s velikim minusom u poslovanju, a građani se suočavaju sa poskupljenjima – poručuju povrtari.

(Srpska Info)