Nijemci postavljaju solarne ploče na Autoban :: Semberija INFO ::

 

Nijemci postavljaju solarne ploče na Autoban


Uskoro počinje realizacija pilot projekta u okviru kojeg će dionica auto-puta u Njemačkoj biti pokrivena fotonaponskim modulima.

Temelji za konstrukciju biće postavljeni prije kraja ove godine, a čelična konstrukcija, koja uključuje fotonaponske elemente, trebalo bi da bude postavljena u prvom i drugom kvartalu 2023, objavio je Autobahn GmbH, a prenosi Revijahak.

Prvi segment će biti dimenzija 10 × 17 m, a biće podignut oko 5,5 m iznad kolovoza. Konstrukcija će biti izgrađena na dijelu puta i odmorišta u blizini grada Zingena u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

 Pilot projekat će se ispitivati duže od godinu dana, tokom kojih će se obaviti razna mjerenja, najavio je Autobahn GmbH. Nakon toga, analiziraće se mogućnosti za kontinuirani rad ovakvih posebnih objekata.

Slično razmišljaju i u Švajcarskoj gdje vlada ispituje koje su dionice auto-puta prikladne za pokrivanje solarnim pločama. Teoretski, prihvatljive su sve rute koje ne prolaze kroz tunele.

Zvučne barijere pored auto-puta takođe mogu biti opremljene panelima. Potencijal samo ovih barijera iznosi oko 55 GWh električne energije godišnje, što bi bilo oko 0,05 odsto ukupne potrošnje struje u Švajcarskoj.


Nezavisne novine