Ovo je najčistija rijeka u Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Ovo je najčistija rijeka u Srbiji


Rijeka Veliki Rzav nadaleko je poznata kao najčistija u Srbiji, ali manje je onih koji znaju da se upravo na njenom toku kroz ariljska sela na oko 600 metara nadmorske visine, pojavljuju i mnogi termalni izvori minirelane vode.

Oni su se još od davnina u praksi i među ljudima pokazali kao izuzetno blagotvorni za ljudsko zdravlje, stoga se mjesto gdje je smješten bazen sa ljekovitom vodom naziva još i Visočka banja.

"Banja postoji sigurno oko osam vekova, a ova voda kao lek korsiti se duže od 100 godina. Međutim, prvi bazeni nastali su 1948. godine, kada je jedan Ivanjičanin na sankama doveo svoju ženu na obale Rzava, koju su pretukli Nemci i nije mogla da hoda. Nakon petnaest dana korišćenja ove vode i kupanja u njoj, ona je kako su tada pričali, peške se vratila u svoje selo. U znak zahvalnosti taj Ivanjičanin, kako je bio imućniji, u Visočkom kanjonu prvi je podigao banjske bazene", rekao je za RINU mještanin Dragoslav Kovačević.

Do ovog lekovitog mesta, skrivenog među stenama, može se doći jedino pješke uskom stazicom koja vodi kroz živopisne krajolike Velikog Rzava. Zahvljajući upravo vrednim Ariljcima ova banja nije prepuštena zaboravu i propadanju, pa se vrlo često organizuju radne akcije, kako bi bazeni bili zaštićeni od plavljenja.

"Voda ima konstantnu temperautu od 24 stepena, pa se u njoj ljudi i zimi kupaju. Od davnina je poznata da leči reumu, srčane probleme, nervna, kožna i očna oboljenja. Mnogi su ovde došli bolesni, a otišli zdravi i taj dobar glas se jako brzo pročuje kod naroda. Iako nije toliko poznata u Srbiji, preko leta ovde je puno posetilaca, dolaze ljudio iz Arilja, Požege, Ivanjice, ali ima puno i Beograđana" ,pričaju meštani.


Telegraf