Kina: Počeo kongres, Si se ne odriče upotrebe sile na Tajvanu :: Semberija INFO ::

 

Kina: Počeo kongres, Si se ne odriče upotrebe sile na Tajvanu


Фото - Ројтерс
PEKING - Predsednik Kine Si Ðinping izjavio je danas da je na kineskom narodu da odluči o tajvanskom pitanju i da se Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali je i istakao da će težiti miroljubivom rješenju problema, javlja Rojters.

Si je to rekao u Pekingu, na početku 20. Državnog kongres Komunističke partije Kine (KPK) u Velikoj dvorani naroda, gdje prisustvuju vodeći kineski državni zvaničnici i oko 2.300 delegata, navodi agencija Sinhua.

Kongres KPK se održava jednom u pet godina i očekuje se da će aktuelni lider Si treći put dobiti petogodišnji mandat.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, uprkos snažnom protivljenju vlade u Tajpeju, koji odbacuje kineski suverenitet i tvrdi da samo narod na tom ostrvu ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, dodaje britanska novinska agencija.

Tenzije su porasle u avgustu, nakon posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju, pa je Kina održavala jedno vrijeme velike vojne vežbe u oblasti u Tajvanskom moreuzu.

"Peking je uvijek poštovao, pazio i radio na dobrobiti tajvanskog naroda, bio je posvećen razvijanju ekonomske i kulturne razmjene preko Tajvanskog moreuza. Pitanje Tajvana je naše unutrašnje pitanje i na kineskom narodu je da odluči. Težimo mirnom ponovnom ujedinjenju, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile. Nećemo dopustiti miješanje strane sile i djelovanje veoma malog dijela stanovnika koji su za tajvansku nezavisnost, naspram mišljenja većine naroda Tajvana", poručio je Si.

Ranije ove nedjelje, predsjednica Tajvana Caj Ing-ven rekla je da rat između Tajvana i Kine "apsolutno nije opcija" i rekla da je spremna da razgovara sa Pekingom, međutim, Peking ne želi da priča sa njom jer je smatra separatistom.

Peking je nudio Tajvanu autonomiju po principu "jedna država, dva sistema", isti model koji ima sa Hongkongom, ali je većina političkih partija na Tajvanu odbacila tu ideju.

"Kina mora da ohrabri Hongkong, kojim vladaju patriote, i Kina će podržati Hongkong u ujedinjenju sa glavnom teritorijom naše zemlje. ''Jedna država, dva sistema'' je najbolji model za Hongkong i na tome se mora raditi na duže staze", kazao je Si.

On je poručio da će Kina ubrzati pravljenje vojske svjetske klase i ojačati kapacitete za odbranu.

"Takođe, ubrzaćemo stvaranje novog razvojnog obrasca zemlje i težiti najvišim standardima u svim oblastima. Kako bismo izgradili modernu socijalističku državu u svim pogledima, moramo, prije svega, da postavimo visoke standarde", kazao je Si.

Očekuje se da će kineski predsjednik Si Ðinping biti treći put izabran na mjesto generalnog sekretara partije sa petogodišnjim mandatom, što je prije toga uspelo samo Mao Cetungu.

Kongres se održava u Velikoj dvorani naroda u Pekingu i trajaće do 22. oktobra, prenio je Kineski međunarodni radio.

Na Kongresu će biti rezimirani poslovi u proteklih pet godina, kao i važna dostignuća i dragocjena iskustva koja je Centralni komitet KP Kine na čelu sa Si Ðinpingom postigao predvodeći partiju, državu i narod u održavanju i razvoju socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri, rekao je portparol kongresa Sun Jeli.

Biće napravljena i detaljna analiza o okolnostima u zemlji i u svijetu, dodao je on.

Kongres kineske Komunističke partije održava se svake pete godine i okuplja oko 2.300 partijskih lidera, a uglavnom će biti održan iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da kongresu prisustvuju i bivši lideri, ukoliko im to dozvoli zdravlje.

Ugledni bivši lideri uključuju i devedesetogodišnjeg Ðianga Cemina i njegovog premijera Cu Rongđija, kao i Hu Ðintaoa, Sijevog neposrednog prethodnika.

Na ceremoniji zatvaranja delegati će glasati za usvajanje izveštaja kongresa i amandmana na osnivački dokument partije.

Takođe će izabrati novi Centralni komitet koji ima oko 200 članova sa pravom glasa i oko 170 njihovih zamjenika.

Što se tiče političkog i ekonomskog sistema, ne očekuju se značajne promjene tokom trećeg mandata Si Ðinpinga, navodi AP.

Kada je riječ o spoljnoj politici, analitičari ocjenjuju da će Si nastaviti da otvara Kinu prema svijetu i izgradnju zemlje koja ne zavisi ni od koga.

S obzirom da će pred njim ostati izazovi vezani sa kovid, nastavak ekonomskog rasta, jačanje vojske i pitanje Tajvana, treći mandat bi mogao da mu bude najteži do sada, smatraju analitičari.

Više nego ikada je potrebno osnažiti veze sa S. Korejom
Kineski predsjednik Si Ðinping je u pismu severnokorejskom lideru Kimu Džongu Unu rekao da je više nego ikada važno da Peking i Pjongjang ojačaju komunikaciju, jedinstvo i saradnju, saopštili su danas sjevernokorejski državni mediji.

Sijevo pismo je odgovor na čestitke koje mu je prethodno Kim poslao zbog 20. kongresa Komunističke partije Kine, koji je počeo danas, prenio je Rojters.

Si je izrazio spremnost da se osnaže odnosi između Kine i Severne Koreje i da tako "doprinese većoj sreći oba naroda, miru i stabilnosti u regionu, ali i ostatku sveta", istakla je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u poslednje vreme obavila niz raketnih testova, nakon čega je Južna Koreja održala velike vojne vježbe sa Amerikom.

Upitan da prokomentariše situaciju između Pjongjanga i Seula, portparol kineskog ministarstva Mao Ning pozvao je sve strane da spriječe eskalaciju situacije i da rade na tome da se stvore uslovi da se nastavi dijalog.


Rojters / Tanjug / Nezavisne